Danske Bank vinder millionkontrakt med staten

Sophie Løhde (V) forlænger statens samarbejde med kriseramt bank.

Danske Bank skal fortsat stå for statens ind- og udbetalinger, men det bliver under nye, strammere betingelser. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Midt i sin største krise nogensinde kan Danske Bank nu notere en sejr.

Banken har nemlig vundet kontrakten som statens bank og skal de næste fire år styre alle statens daglige ind- og udbetalinger - eksempelvis udbetalinger af løn.

- Der er kun kommet ét bud, og det er fra Danske Bank, som varetager opgaver allerede. Det er et konkurrencedygtigt tilbud, og derfor er vi også forpligtede til at tildele Danske Bank kontrakten, siger innovationsminister Sophie Løhde (V).

Kontrakten, der sidste år gav Danske bank en indtægt på 12,7 millioner kroner, skal gælde i perioden fra 2019 til 2022.

- Det drejer sig om små 50 millioner over fire år, siger innovationsministeren.

Da Danske Bank har været den eneste bank, der har budt på opgaven, har regeringen reelt ikke haft andre alternativer.

- Vi har afsøgt markedet og har også haft dialog med potentielle tilbudsgivere. Men det er jo op til de enkelte aktører at afgøre, om man ønsker at afgive et bud på den kontrakt, vi nu har haft i udbud, siger Sophie Løhde.

Kan fyre bank

Regeringen fik for uger siden føjet nye betingelser til kontrakten, efter at hvidvasksagen i Danske Bank udviklede sig til en regulær skandale.

De nye betingelser betyder, at staten nu kan fyre statens betalingsformidler, hvis banken eksempelvis bliver dømt for hvidvask.

Ifølge innovationsministeren kan den danske stat ikke se passivt til, hvis en bank dømmes for eksempelvis hvidvask af penge og efterfølgende fortsætter sit virke, som om intet var hændt.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) efterforsker netop nu, om Danske Bank har brudt hvidvaskloven.

Udenlandske kunder har benyttet Danske Banks filial i Estland til overførsler for 1.500 milliarder kroner i årene fra 2007 til 2015. En stor del af disse overførsler har været mistænkelige, ifølge bankens egen advokatundersøgelse.

Sagen har kostet topchef Thomas Borgen jobbet, og banken risikerer bøder i milliardklassen.

Danske Bank vandt tilbage i 2008 ordren i et udbud og har altså i de seneste ti år stået for at være statens betalingsformidler med årligt 65 millioner udbetalinger.