SF: FN skal drive asyllejre i nærområderne

I fremtiden bør Danmark tage 5000 kvoteflygtninge, mener SF. De skal komme fra lejre langt fra Danmark.

Et system med FN-drevne asyllejre uden for EU vil få færre til at søge spontant asyl ved grænsen, mener SF's gruppeformand Jacob Mark. (Foto: © Torben Christensen /Scanpix, Emil Hougaard)

Det nuværende asylsystem fungerer ikke. Det hjælper for få. Og det har givet grobund for en helt uholdbar industri af menneskesmuglere.

Med de ord beskriver SF's gruppeformand, Jacob Mark, baggrunden for partiets nye asyludspil. Det har titlen "Mindre spontan asyl, flere kvoteflygtninge".

For at nå det mål, foreslår SF et system, hvor FN driver lejre i nærheden af de områder, flygtningene kommer fra. Efter aftale med de pågældende lande og med gode forhold for asylansøgerne, understreger Jacob Mark.

- Det afgørende for os er, at man er flere lande om det. Lejrtanken vil kræve, at der er nogle større områder, hvor der skal bo mange mennesker i en periode, siger han.

- Hvor der er arbejdspladser, hvor der er uddannelse, hvor der er mad nok til, at man kan leve et værdigt liv.

Meningen er så, at flygtninge kan få asyl i disse lejre. Og på sigt kan de håbe på at blive genbosat i et andet land.

Foreslår 5000 kvotesflygtninge årligt

Ifølge SF skal lejrene nemlig kobles sammen med en ordning, hvor eksempelvis Danmark forpligter sig til at tage imod en bestemt kvote af flygtninge fra lejrene.

SF foreslår, at Danmark tager imod 5000 kvoteflygtninge årligt.

- Hele tanken om, at det skal være lettest at få asyl, hvis man kommer spontant, skal vi væk fra, siger Jacob Mark.

Udspillet fra SF kommer, kort efter at De Radikale har præsenteret et lignende forslag. De Radikale forestiller sig dog, at det er EU, der skal drive asyllejrene i nærområderne, hvor SF har FN i tankerne.

Begge partier afviser dog at lukke helt og aldeles for muligheden for at søge spontant asyl ved den danske grænse.

Stærk ydre grænsekontrol

Lykkes det at etablere et system med lejre i nærområderne, vil asylansøgerne slet ikke behøve begive sig helt til Kruså, lyder rationalet.

- Det skal ikke være umuligt at søge asyl ved grænsen. Det er sådan, vi har forpligtet os ved de internationale aftaler, vi er en del af. Sådan skal det fortsat også være, mener Jacob Mark.

Men det er nødvendigt med en stærk ydre grænsekontrol, hvis et sådant system skal fungere, understreger han. SF foreslår opsamlingsskibe, der skal samle asylansøgere op på Middelhavet og sejle dem hen til de FN-drevne asyllejre. Herfra kan de så søge asyl.

- Hvis man sørger for at alle kommer hen i de opsamlingslejre, tror jeg, at incitamentet til at lave den spontane asylansøgning vil blive mindre. Man sætter jo ikke sit liv på spil for sjov, siger Jacob Mark.

Et af de vigtigste instrumenter i den danske udlændingepolitik de seneste år har været at skrue på de vilkår, flygtninge opholder sig under i Danmark.

Anerkender regeringens instrumenters effekt

For at give færre migranter lyst til at søge asyl i Danmark har regeringen blandt andet sat de økonomiske ydelser, flygtninge kan få, ned. Og nogle flygtninge kan først søge familiesammenføring efter tre års ophold.

Jacob Mark anerkender, at de instrumenter virker. Men det bliver ikke SF's politik, fastslår han.

- Det har en betydning for, hvor mange der kommer hertil spontant, hvis mennesker kan se, at man ikke kan blive genforenet med sin familie, før man har været her i tre år.

- Men vi har bare som SF'ere den holdning, at det er ikke noget, vi kan byde mennesker på flugt.

/ritzau/