Efter lange forhandlinger er partierne bag satspuljen nået til enighed om, hvordan pengene skal fordeles på socialområdet.
Årets store indsatsområde bliver hjemløse. Partierne bag aftalen - alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten - har i alt afsat 154 millioner kroner til forebyggelse og bekæmpelse af hjemløshed.
Pengene dækker over en periode på fire år og skal blandt andet være med til at få flere væk fra gaden og tilbage i egen bolig, siger børne- og socialminister Mai Mercado (K).
- Dem der har været langvarigt hjemløse og ekstremt udsatte i længere tid skal væk fra gaden, over i en bolig, så de kan få den rette støtte til at komme ud fra hjemløsheden.
De 154 millioner skal samtidig målrettes unge med sociale problemer, der er i risiko for at ende i hjemløshed. Derfor er det afgørende med en forebyggende indsats, siger Mai Mercado.
- Der er rigtig mange unge hjemløse, der suser under radaren, og dem får vi fat i for sent - dem skal vi have fat i tidligere, så vi kan forebygge, at de kommer ud i hjemløshed, for vi kan se, at antallet af unge hjemløse har været stigende.
Bedre vilkår for plejefamilier
Tidligere på måneden gav satspuljepartierne hinanden håndslag på en aftale om fordelingen af midler inden for sundheds- og integrationsområdet.
Men først i dag lykkes det partierne at nå til enighed om fordelingen af de i 1,1 milliarder kroner, der er afsat til socialområdet. Et andet stort punkt i satspuljen er plejefamilier. Som led i aftalen har forligskredsen besluttet at styrke rammerne for plejefamilier, der tager sig af anbragte børn.
- Vi anerkender, at plejebørn i nogle tilfælde har brug for en specialiseret indsats, mens der i andre tilfælde ikke er behov for en specialiseret indsats, siger Mai Mercado.
Derfor skal dele af de 73 millioner, der er afsat til at styrke plejefamiliernes vilkår, bruges til et uddannelsesforløb, der skal klæde plejeforældrene bedre på til opgaven. Og netop den del af aftalen glæder Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil sig over.
- Vores hovedfokus i forbindelse med forhandlingerne har været de 11.000 anbragte børn, der lever i Danmark, som er en af de grupper, der er allermest udsatte. Derfor er det vigtigt for os, at der nu er blevet skabt mere stabilitet omkring anbringelserne, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.
Satspuljen forhandles hvert år af de partier, der har tilsluttet sig satspuljeforliget. Hovedformålet med puljen er at hjælpe socialt udsatte borgere væk fra kanten af samfundet og sikre bedre livskvalitet for børn, udsatte unge og handicappede.
Udover hjemløse og plejefamilier er der også blevet afsat penge til et styrket civilsamfund og bedre retssikkerhed til mennesker med handicap.