Anders Samuelsen forstod med egne ord slet ikke, hvad det gik ud på, da han for godt et år siden gav et interview til Ugebrevet A4.
Social dumping var ifølge Liberal Alliances leder ”nærmest ikke eksisterende”, og det var under alle omstændigheder en betegnelse opfundet af ”fagbevægelsen” for at ”skabe angst” i befolkningen om, at ”nu kommer østeuropæerne og æder os” med tilbud om billig arbejdskraft til gene for danske håndværkere.
Det var kun sundt for konkurrencen, når polakker, litauere og andre østeuropæere kunne være med til at presse danske løn- og arbejdsforhold, lød det fra Anders Samuelsen i interviewet.
- Vi taler meget om det der social dumping. Det er ét af de bedst opfundne ord til at skabe angst i danskerne, men når det kommer til stykket, er der ikke rigtig nogen, der ved, hvad det er, sagde Anders Samuelsen.
Men da Liberal Alliance for halvanden uge siden debuterede som regeringsparti i et trekløver med Venstre og Konservative skete det på skuldrene af et regeringsgrundlag, som indeholder en formulering om at ”fastholde og udbygge et arbejdsmarked, som både er kendetegnet ved dynamik og ordentlige forhold, og hvor der ikke sker social dumping”.
Et håb om god sovs
En klar kovending, lyder kritikken fra Socialdemokratiet.
- Hvor er det dog godt, at Liberal Alliance er kommet i regering og åbenbart nu mener noget andet. Jeg tror ikke, det er sidste gang, vi hører det parti mene noget andet end tidligere, siger beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen (S).
I Dansk Folkeparti er man også godt tilfreds med de nye liberale toner, som regeringsgrundlaget ifølge beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) ser ud til at være udtryk for.
- Jeg håber, at de får en god sovs til de kameler og dromedarer, de skal sluge, siger Bent Bøgsted.
Bøgsted understreger samtidig, at Dansk Folkeparti er glad for, at den nye regering tilsyneladende vil tage del i kampen mod social dumping – på trods af tidligere markante udtalelser om netop social dumping.
Han hæfter sig også ved, at der i finanslovsaftalen for 2017 – som blev indgået for tre uger siden af de fire partier i blå blok, mens Danmark fortsat havde en ren Venstre-regering – er afsat midler til en fornyet indsats mod social dumping. Helt konkret er der afsat 79 millioner kroner i 2017 og 70 millioner kroner i 2018 til bekæmpelse af social dumping. Pengene skal fordeles mellem Arbejdstilsynet og Skat.
- Måske har Liberal Alliance fået noget indsigt i, hvordan det reelt foregår her i Danmark. Det skal jeg ikke kunne sige noget om. Jeg kender ikke grundlaget for deres holdninger. Jeg kan bare konstatere, at Liberal Alliance ikke er så stærk modstander af kampen mod social dumping længere. Nu er de også kommet i regering, og det har selvfølgelig også betydning. De er kommet lidt ind i maskinrummet, hvor de måske kan se, hvad det drejer sig om, siger DF’eren.
SF vil holde LA-ministre i kort snor
SF’s Karsten Hønge tvivler grundlæggende på oprigtigheden i VLAK-regeringsgrundlagets ambition om at bekæmpe social dumping. Men det er dog et skridt i den rigtige retning, mener han.
- Dybt nede i den sorte, liberalistiske sjæl, som de bærer på hos især Liberal Alliance, ligger der et ønske om at få så meget konkurrence og splittelse blandt lønarbejderne som overhovedet muligt. Så hvis vi skal have det her ført ud i livet, kræver det i hvert fald, at vi holder regeringen i meget kort snor og stiller ministrene til ansvar, når vi kan se, at det skrider indenfor deres områder, siger Karsten Hønge.
- Men vi er jo tæt på juletiden, og vi ved alle sammen, at vorherre er mere glad for én omvendt synder end for ti frelste, siger SF’s beskæftigelsesordfører.
Karsten Hønge tror så lidt på den nye regerings erklærede ønske om at bekæmpe social dumping, at han få timer efter regeringsudvidelsen i sidste uge kaldte den netop nyudnævnte transportminister, Liberal Alliances Ole Birk Olesen, i samråd om netop social dumping.
- Et af de områder, der er under hårdt pres, er lastbilbranchen, hvor billige østeuropæere og billige østeuropæiske firmaer konkurrerer danske chauffører ud af førerhusene. Så jeg vil godt høre, hvad Ole Birk Olesen nu siger i sin position som transportminister: Anerkender han, at social dumping er et dagligt problem?
LA: Social dumping er stadig opfundet af fagbevægelsen
Ole Birk Olesen ønsker ikke at stille op til interview med DR Nyheder om social dumping og Liberal Alliances politik på området.
Transportministeren udtaler i stedet i et skriftligt svar:
- Som minister fører jeg regeringens politik på området. Liberal Alliance fører partiets politik.
Finansordfører Joachim B. Olsen erklærede for godt to et halvt år siden, at social dumping slet og ret er et andet ord for konkurrence.
https://twitter.com/JoachimBOlsen/status/453300441817038848
Det synspunkt fastholder han i dag, selvom Liberal Alliance nu er blevet et regeringsparti. Han understreger desuden, at partiet fastholder Anders Samuelsens godt et år gamle synspunkt om, at social dumping er et udtryk opfundet af fagbevægelsen.
Joachim B. Olsen ser i det hele taget ingen diskrepans mellem Liberal Alliances holdning til social dumping og VLAK-regeringens holdning til samme emne.
- Det er ikke min opfattelse, at der er det. Men det er sådan, at jeg sidder i Folketinget, jeg repræsenterer Liberal Alliance, og jeg siger, hvad Liberal Alliance står for. Regeringen består af nogle ministre, der kommer fra tre forskellige partier. Regeringsgrundlaget er udtryk for et kompromis blandt de her tre partier, men de enkelte partiers politik er jo uændret, siger Joachim B. Olsen.
Så man kan godt komme i en situation, hvor det, der er Liberal Alliances politik, ikke nødvendigvis er det, som Liberal Alliances ministre i regeringen administrerer efter?
- Jamen, Liberal Alliances ministre skal jo være loyale overfor det kompromis, som de har indgået mellem tre partier. De skal i øvrigt også være loyale overfor de kompromiser, som de i fremtiden vil komme til at indgå med andre partier. Det er finansloven jo også et udtryk for.
- Partierne giver så udtryk for deres politik, hvilken retning de vil trække i, og hvordan verden ville se ud, hvis de havde 90 mandater. Men det er der ingen partier, der har. Og spørger du mig og Liberal Alliance om, hvad vi mener om ordet social dumping, så er det et ord, som er opfundet af fagbevægelsen, og det er lidt noget elastik i metermål. Der er ikke nogen fast definition på det.
Og det, som Liberal Alliance mener om social dumping, behøver ikke flugte én til én med det, regeringen mener?
- Jeg kan altså ikke se den store diskrepans her. Man bruger bare ordet social dumping. Det har man valgt at bruge i regeringsgrundlaget. Det dækker selvfølgelig over, at udenlandske virksomheder skal overholde lovgivningen. Det kan jeg kun være enig i.