Sådan går det i dansk politik lige nu: Se 6 pointer fra ny meningsmåling

Hvem er den mest populære minister? Hvor flygter regeringens vælgere hen? Og tror vælgerne egentlig, at en regering hen over midten kan noget? Få svarene her.

Store smil hos Mette Frederiksen i Folketingssalen - men ny meningsmåling er generelt skidt nyt for regeringen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Det går skidt for regeringen i meningsmålingerne.

I dag viser en ny måling, som Epinion har lavet for DR, at Socialdemokratiet har tabt en tredjedel af sine vælgere siden valget for et år siden.

Og samlet set er de tre regeringspartier gået fra at have flertal i Folketinget med 50,1 procent af stemmerne, til nu kun at kunne samle opbakning fra 33,4 procent af vælgerne.

Altså langt fra det flertal, der gav dem regeringsmagten.

Samtidig er Mette Frederiksen mere upopulær, end hun har været på noget tidspunkt i sin tid som statsminister.

Men den seneste meningsmåling fra Epinion viser også en række andre interessante pointer.

Vi har samlet en håndfuld af dem her:

Heunicke er mest populær

Miljøminister Magnus Heunicke er regeringens mest populære minister. Og det har han været længe. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Der er én minister, der overskygger alle de andre, når det kommer til popularitet: Miljøminister Magnus Heunicke (S).

Epinion spørger løbende vælgerne, hvad de synes om regeringens ministre og samtlige partiledere i Folketinget.

Og her har Magnus Heunicke længe været længder foran alle andre. Under coronapandemien opnåede han som sundhedsminister en stor personlig popularitet, og den har hængt ved.

I den seneste måling svarer 47 procent, at de er positivt stemt overfor ham, mens 20 procent er negativt stemt. Dermed er der altså en stor overvægt af positive vælgere.

I den anden ende af skalaen skraber to af hans socialdemokratiske kollegaer bunden.

Både Dan Jørgensen, der er minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, og skatteminister Jeppe Bruus, er ramt af, at vælgerne primært synes dårligt om dem.

Med Dan Jørgensen svarer 19 procent, at de er positivt stemt, mens 35 procent er negativt stemt. Altså en negativ overvægt på 15 procentpoint.

Samme overvægt har Jeppe Bruus. Her svarer kun 9 procent, at de er positivt stemt, mens 25 procent er negsativt stemt.

LA er størst hos de unge

Under valgkampen sidste år stod unge mennesker i kø for at få taget selfies med Alex Vanopslagh. (Foto: © Rune Øe, Ritzau Scanpix)

Liberal Alliance og partileder Alex Vanopslagh har godt fat i de unge vælgere.

Under valgkampen var Vanopslagh stor på Tiktok, hvor mange af de helt unge så hans videoer og gav ham tilnavnet "Daddy".

Og den nyeste måling viser da også, at partiet generelt er populært blandt de unge vælgere. Faktisk er partiet det største i Folketinget, hvis man kun spørger vælgere mellem 18 og 34 år.

Her står partiet til 19,9 procent af stemmerne. Det er flere end alle andre partier, hvor Socialdemokratiet og Enhedslisten følger et stykke efter med 12,3 og 12,1 procent.

Spørger man alle vælgere, står Liberal Alliance til 13,1 procent.

Sundhed og hospitaler er det vigtigste

Sundhedsområdet er det vigtigste for vælgerne. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

Når vælgerne bliver spurgt, hvad der er det vigtigste, politikerne bør tage sig af, slår ét politisk område alle de andre stort.

Sundhedsvæsnet er nemlig den klare nummer ét på listen over emner, vælgerne synes er vigtigst.

30 procent angiver hospitaler og sundhed som det vigtigste at gøre noget ved, efterfulgt af miljø og klima med 13 procent.

Til gengæld er der ikke meget at komme efter på kulturområdet. Her opfatter 0 procent det som det vigtigste emne.

Du kan se alle emnerne rangeret her:

Mette Frederiksen er stadig den foretrukne statsminister

Mette Frederiksen er stadig den partileder, flest vælgere gerne vil have som statsminister. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Selvom den nye måling viser, at Mette Frederiksen aldrig har været så upopulær som statsminister, som hun er lige nu, er der stadig lidt positivt at hente for hende.

Hun er nemlig stadig den, som flest vælgere peger på som deres foretrukne statsminister.

17 procent af vælgerne peger på hende, mens en gruppe bestående af SF's Pia Olsen Dyhr, Liberal Alliances Alex Vanopslagh, Moderaternes Lars Løkke Rasmussen og Danmarksdemokraternes Inger Støjberg alle kommer ind efter hende med 8 procent.

Til gengæld er Venstres Troels Lund Poulsen kommet skidt fra start. Det er første gang, han er med i målingen, da han står til i weekenden at blive Venstres nye formand.

Kun 3 procent peger på ham. Det er dog nogenlunde på niveau med hans forgænger, Jakob Ellemann-Jensen. I den seneste måling pegede 4 procent på ham.

SF og LA snupper regeringens vælgere

Alex Vanopslagh (LA) og Pia Olsen Dyhr (SF) hiver en masse vælgere fra regeringspartierne. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

En stor portion vælgere har vendt de tre regeringspartier ryggen siden valget for et år siden.

Og dykker man ned i tallene i målingen, er det tydeligt, at særligt to partier nyder godt af vælgerflugten fra regeringen.

De vælgere, Socialdemokratiet taber, går i høj grad til SF. Omvendt går de vælgere, som Venstre og Moderaterne taber, oftest til Liberal Alliance.

Du kan selv rode med, hvor vælgerne er gået hen siden valget, i grafikken her:

Midterregering vinder ikke

Der er ikke meget positivt at komme efter for regeringstoppen i den nye måling. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

... Og så til endnu en nedslående konstatering fra målingen for SVM-regeringen.

For Epinion spørger også vælgerne, hvilken type regering de mener vil være bedst til at håndtere forskellige politikområder.

Her kan man enten pege på en rød regering, en blå regering eller en regering hen over midten som den, vi har nu.

Og ikke på et eneste af de 16 områder har vælgerne mest tiltro til en midterregering.

På områder som social ulighed, børneområdet, ældre, miljø og klima har vælgerne klart mest tiltro til en rød regering, mens der på områder som erhvervslivets vilkår, forsvaret, kriminalitet og styring af dansk økonomi er mest tiltro til en blå.

Men på ingen af områderne er der en overvægt af vælgere, der tror mest på midterregeringen.

Se alle tallene her: