Ny måling: Socialdemokratiet har mistet hver tredje vælger på et år

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne er meget langt fra det flertal, der sidste år gav dem regeringsmagten.

Statsminister Mette Frederiksen har over det seneste år måttet se opbakningen til sit parti dale. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Der var fest og glade dage, da Socialdemokratiet for lidt over et år siden fejrede folketingsvalget.

Valget 1. november havde givet partiet med statsminister Mette Frederiksen i spidsen 27,5 procent af stemmerne og 50 mandater i Folketinget.

Og så så det endda ud til, at Mette Frederiksen kunne fortsætte som statsminister.

I dag, et års tid senere, ser billedet ganske anderledes ud.

For på bare et år har hver tredje vælger vendt Socialdemokratiet og statsministeren ryggen. Det viser en ny meningsmåling, som Epinion har lavet for DR og Altinget.

I den står partiet til blot 18,2 procent af stemmerne. Det ville give 33 mandater, hvis det var resultatet ved et folketingsvalg.

Ved den seneste måling i oktober stod Socialdemokratiet til 20,4 procent af stemmerne.

De 18,2 procent er det laveste, Epinion har målt Socialdemokratiet til siden juni 2013. Dermed er det også partiets dårligste måling i hele Mette Frederiksens tid som statsminister.

Vanskelige beslutninger

Men i Socialdemokratiet mener politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen ikke, at der er den store grund til bekymring. Man skal passe på med at stirre sig blind på målinger, siger han.

- Det er ikke nogen god måling. Men jeg tror, man skal lægge vægt på, at det er en måling. Vi er et år inde i en valgperiode, der løber tre år mere. Jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til, at vælgerne vil sætte kryds ved de partier, der faktisk tager ansvar.

For de tre partier i regeringen ser det samlet set nogenlunde lige så skidt ud.

Ved valget fik Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne 50,1 procent af stemmerne. I dag står de i målingen til 33,4 procent - altså langt fra det flertal, de i dag har i Folketinget. Og det dårligste resultat i Epinions målinger siden valget.

Christian Rabjerg Madsen tror, det skyldes, at regeringen har truffet "vanskelige beslutninger", som giver noget debat.

- Men det er også beslutninger, der gør, at vi nu kan investere betydeligt i vores velfærdssamfund, løfte vores psykiatri, løfte vores sundhed og investere i den grønne omstilling.

- Jeg er rimelig optimistisk om, at når vi når til den måling, der betyder noget, så vil danskerne også sætte kryds ved de partier, der har taget ansvar, fremfor nogle partier der i højere grad vælger at stå udenfor og kritisere, siger han.

Ingen Troels Lund-effekt

Også i Venstre står det skidt til i målingerne.

Bare 8,3 procent af vælgerne ville sætte kryds ved Venstre i målingen. Det er det laveste, Epinion har målt partiet til, siden de begyndte at lave målinger for DR i 2008.

Ved valget sidste år fik Venstre 13,3 procent af stemmerne.

Det har altså ikke flyttet opbakningen fra vælgerne i den rigtige retning, at Jakob Ellemann-Jensen har forladt formandsposten i partiet, og at Troels Lund Poulsen står til at tage over.

Politisk ordfører i Venstre, Morten Dahlin, anerkender da også, at det havde været rart med bedre målinger.

Men han tror på, at partiet får en frisk start i weekenden, når Venstre holder landsmøde og officielt vælger Troels Lund Poulsen som ny formand.

- Vi bilder os ikke ind, at det bliver let eller hurtigt at rette op på vores meningsmålinger. Men jeg kan garantere danskerne, at vi kommer til at knokle solen sort for at levere konkrete politiske resultater.

Ligesom kollegaen i Socialdemokratiet tror han også, regeringen og Venstre i øjeblikket bliver ramt af at have truffet "svære beslutninger".

- Der er ingen tvivl om, at det havde været meget lettere for Venstre at sige nej til at danne den her regering. Til gengæld havde det været dårligt for Danmark, for vi er hver dag med til at trække Danmark i den rigtige retning.

Målingen viser, at det især er SF og Liberal Alliance, der har samlet vælgere fra regeringspartierne op.

SF står med 14,6 procent i målingen til en fremgang på 6,3 procentpoint siden valget.

Liberal Alliance står med 13,1 procent til en fremgang på 5,2 procentpoint.