S skifter kurs: Irak-kommission bliver ikke genåbnet

Det er til trods for, at udenrigsminister Jeppe Kofod (S) mener, at det var en fejl at nedlægge den.

Det var Helle Thorning-Schmidts regering, der tilbage i 2012 igangsatte Irak- og Afghanistan-kommisionen. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

- Mit synspunkt er klokkeklart: Regeringen bør genåbne Irak-kommissionen, skrev Mette Frederiksen på Socialdemokratiets hjemmeside i 2015.

Tidligere på året var udenrigsordfører Nick Hækkerup mere tøvende, da Socialdemokratiet ville overveje, om de mente Irak-kommissionen skulle genåbnes:

- Det vil vi overveje, sagde Nick Hækkerup.

Men i dag fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at Socialdemokratiet ikke vil genåbne kommissionen, der blandt andet skulle undersøge beslutningen for Danmarks deltagelse i krigen i Irak.

- Beslutningerne om dansk deltagelse ligger jo 15-20 år tilbage. Nu har vi den historiske krigsudredning, så det er klart, at vi faktisk har et ret godt grundlag for at se på, hvad der er foregået dengang, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Han henviser til en krigsudredning, der blev offentliggjort i februar i år. Men under samme interview kritiserer han den tidligere V-regering for at nedlægge selv samme kommission, der skulle tegne et fuldt billede af forløbet:

- Det er en uskik af en regering at nedlægge en kommission, som har arbejdet i flere år uden at færdiggøre sit arbejde (...) Vi har fået meget god viden af den her krigsudredning, men vi skulle have fastholdt kommissionen i sin tid, siger han.

Kommission åbnet, så lukket

Allerede i 2012 besluttede den daværende SRSF-regering at nedsætte en undersøgelseskommission, der skulle redegøre for den danske krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan. Men i 2015 besluttede den nyvalgte V-regering at nedlægge kommissionen igen. Som nævnt, til protester fra Socialdemokratiet.

- I et demokrati er det afgørende, at Folketinget og befolkningen kan holde regeringen ansvarlig. Uanset partifarve. Det kræver, at en regering skal være klar til at undersøge sig selv. Også selvom det er politisk ubekvemt, skrev Mette Frederiksen i 2015.

I stedet for en kommission kom der en krigsudredning, som skulle redegøre for forløbet, men uden at stille nogen til ansvar.

Den udredning blev offentliggjort i februar 2019 og kritiserede på flere punkter Danmarks beslutningsgrundlag for at deltage i krigen, og derfor ønskede partierne Enhedslisten, SF og Radikale Venstre en genåbning af Irak-kommissionen.

Men det blev altså afvist af Socialdemokratiet i dag.

Udenrigsminister Jeppe Kofods udtalelser kommer efter, at der i dag var lukket høring i Det Udenrigspolitiske Nævn, hvor netop krigsudredningen af Danmarks deltagelse i krigene i Kosovo, Afghanistan og Irak blev diskuteret.

DR Nyheder har spurgt Udenrigsministeriet, hvilke elementer i krigsudredningen ministeren lægger til grund for, at man ikke vil placere et eventuelt juridisk og retsligt ansvar, men Udenrigsministeriet har ikke ønsket at svare på opfølgende spørgsmål.