Bibliotek, jobcenter, sundhedsklinik, borgerservice, medicinudlevering- alt sammen samlet på ét sted i det som S og SF kalder servicecentre eller velfærdscentre.
De to partier vil give et statsligt tilskud til kommuner, der på forsøgsbasis vil oprette centre i lokalsamfundene. Og det sker i en erkendelse af, at de mange reformer siden 00’erne har trukket livet ud af flere lokalsamfund.
Ved at få centrene ud i lokalsamfundene, rykker man samfund og borgere tættere på hinanden, siger Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen
- Når vi kommer ud i landdistrikterne, er der en meget klar oplevelse af, at man er blevet koblet af udviklingen. Bussen kører mindre end den gjorde, der er blevet længere hen til rådhuset, der er måske nogen arbejdspladser, der er lukket ned. Vi risikerer, at Danmark bliver revet over som land, og det ønsker vi ikke, siger partiformanden.
Også partiformand for SF, Pia Olsen Dyhr vil have mere aktivitet i lokalområderne
- Det vi oplever er jo at alt flytter væk og så bliver byerne jo tomme og folk bliver frustrerede. Sådan skal vores land ikke være. Vi er kun 5 mio. mennesker. Det burde være muligt at få et land, der hænger sammen, siger hun.
Kommunalreformen har svigtet
De to formænd ønsker derfor, at kommunerne kan oprette et center i lokalsamfundet, som holder åbent 2-3 gange om ugen. Centeret kan eksempelvis indeholde et bibliotek, en praktiserende læge eller borgerservice, og det bliver ansatte fra de større byer, der flytter ud et par dage om ugen.
Mette Frederiksen mener, at det er nødvendigt med flere lokale tiltag, fordi kommunalreformen har tørlagt mange af landets yderområder
- Kommunalreformen har jo trukket noget energi og noget aktivitet ud af rigtig mange lokalsamfund. Det er jo den største centraliseringsreform, som Danmark har været igennem, siger hun.
Pengene til forsøget skal ifølge de to partiformænd komme fra en statslig pulje.
Mette Frederiksen mener ikke, at forsøget vil koste staten dyrt.
- Jeg tror ikke, at det her forsøg vil komme til at koste en frygtelig masse penge, men jo der ville da være driftsopgaver, og det ville så være noget, som vi kunne prioritere i fællesskab i en finanslovsforhandling.
Dansk Folkeparti synes om ideen om at få mere liv i landområderne, men kommunalordfører Susanne Ejlersen påpeger, at det er i sidste ende er op til kommunerne at bestemme, om de vil have et servicecenter
- Det egner sig godt til et frikommuneforsøg, men jeg synes ikke, at det skal komme ovenfra og ned. Det er ikke os, der skal fortælle kommunerne, hvad de har brug for, siger hun.