S og R støtter diplomat-udvisninger men vil gerne gå længere

De to røde partier kalder regeringens reaktion for fornuftig, men ser gerne økonomiske sanktioner.

De Radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, hilser regeringens reaktion mod Rusland velkommen, men han ser gerne, at der også bliver indført målrettede, økonomiske sanktioner mod Rusland også. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Regeringens beslutning om at udvise to russiske diplomater fra Danmark som led i en koordineret reaktion mod Rusland får betegnelsen ”fornuftig” fra udenrigsordførerne i Socialdemokratiet og de Radikale.

Nick Hækkerup (S) og Martin Lidegaard (RV) betoner begge vigtigheden af, at Danmarks reaktion sker sammen med 14 andre EU-lande og USA.

- Det er fornuftigt. Både at Danmark reagerer, men også at vi gør det med en lang række andre lande, siger Nick Hækkerup.

- Jeg synes, det lyder som en fornuftig reaktion, og jeg glæder mig over, at det er lykkedes de europæiske lande at stå sammen, siger Martin Lidegaard.

Vil ramme russiske oligarker

De Radikale mener dog ikke nødvendigvis, at reaktionen og beslutningen om udvisning af to diplomater er tilstrækkelig.

Partiet ser gerne, at man også tager skærpede økonomiske sanktioner i brug mod styret i Rusland.

- Jeg er ikke sikker på, at det her kommer til at holde Putin søvnløs om natten. Så skulle vi nok i gang med nogle mere målrettede sanktioner mod hans inderkreds eller den energisektor, som finansierer oligarkerne og beslutningstagerne i Kreml, siger Martin Lidegaard.

I Socialdemokratiet konstaterer Nick Hækkerup, at reaktionen er et ”af de hårdere værktøjer i den diplomatiske værktøjskasse”.

- På den anden side: Hvis regeringen var kommet til Socialdemokratiet og sagt, at man gerne ville gøre mere, så var vi også indstillet på at støtte det, siger han.

Russisk gasledning skal skrottes

Et af de områder, hvor Danmark kan stikke en kæp i den russiske energisektor, er gasledningen Nord Stream 2. Det russiske selskab Gasprom planlægger i samarbejde med en række vestlige energiselskaber en rørledning til gas, der skal gå fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen.

På vejen vil den passere gennem dansk farvand undervejs, medmindre Danmark siger nej.

Nord Stream 2 skal gøre det muligt at transportere 55 milliarder kubikmeter naturgas ekstra til Tyskland om året.

Nick Hækkerup siger som opfølgning, at det vil være et ”oplagt” emne at kigge på.

- Vi synes, det er lidt underligt, at vi en situation, hvor situationen spidser til, med den ene hånd skal tage sanktioner i brug og med den anden hånd skal sikre, at russerne kan sende gas til europæiske forbrugere.

Radikale vil have fælles-europæisk stillingtagen

I Det Radikale Venstre erkender Martin Lidegaard, at sagen om Nord Stream 2 ”springer i øjnene”, men han efterlyser en fælles, europæisk udmelding.

- Skal det batte noget, så skal det være en fælleseuropæisk beslutning, sådan så Rusland ikke kan lave sprækker i den europæiske front, siger han.

Det er jo kun 14 ud af 28 EU-lande, der er med i den koordinerede reaktion. Sender vi ikke et signal til Putin om et splittet Europa, når kun halvdelen af EU-landene har tilsluttet sig?

- Som jeg læser det, er det her første bølge. 14 lande i koordination og med enige meldinger fra europæiske ledere tyder på, at vi holder sammen i Europa, men jeg håber samtidig, at Europa kan stå sammen om at svare endnu mere koordineret og ensartet.

Beslutningen om at udvise russiske diplomater er taget efter et angreb med nervegift på en russisk eks-spion og dennes datter i det sydlige England i begyndelsen af marts.

Rusland benægter ethvert kendskab eller ansvar for angrebet, mens EU-toppen og den britiske regering føler sig overbevist om, at Rusland står bag.