S og DF støtter Løkkes arbejde for at sende afviste asylansøgere til udenlandsk lejr

Både DF og S synes, det er en rigtig god idé at sende afviste asylansøgere til en lejr i udlandet.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl og S-formand Mette Frederiksen bifalder statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) bestræbelser på at etablere en udrejselejr for afviste asylansøgere i udlandet. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Hvis man ved, at man vil blive sendt til en udsendelseslejr et sted i Europa, hvis man får afslag på asyl i Danmark, så vil færre gøre forsøget. Sådan lyder argumentet bag et forslag, som regeringen lige nu drøfter med Østrig og en række andre europæiske lande.

Og det falder i god jord hos Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

- Jeg synes, det lyder rigtig godt. Lige så vigtigt det er, at vi yder beskyttelse til de flygtninge, der faktisk har et beskyttelsesbehov, lige så vigtigt er det jo, at de folk, der ikke får asyl, bliver sendt tilbage til deres oprindelsesland, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, istemmer:

- Det er en rigtig god idé. Det skal gå fra tegnebrættet til handling, og vi vil skubbe på for at få det til at ske hurtigt muligt.

- Det er et kæmpestort problem for Danmark, at der kommer folk hertil, som ikke har ret til at være her, og som vi så ikke kan få sendt hjem, siger DF-formanden og tilføjer:

- Der er ingen tvivl om, at hvis man ved, at man kommer hurtigt ud af landet igen, hvis man ikke får asyl, så vil det afholde en del fra at komme til Danmark. Så det vil gøre Danmark mindre attraktivt at søge til.

Udsendelseslejren, der skal huse afviste asylansøgere fra Danmark og andre lande, skal med statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) ord etableres et "ikke synderligt attraktivt" sted i Europa. Han forventer, at et pilotprojekt vil kunne indledes allerede inden årets udgang.

I hvilket land, lejren skal ligge - eller hvilke andre lande, der er med ombord - vil statsministeren ikke løfte sløret for af hensyn til forhandlingerne.

R: Løkke løser den mindste hovedpine

Allerhelst så Lars Løkke Rasmussen, at EU fik lukket de ydre grænser, så asylsøgningen ville foregå udefra - med lejre uden for Europa, som også Socialdemokratiet tidligere har foreslået. Men det arbejde er mere kompliceret end en fælles udrejselejr, pointerer statsministeren.

Nok er det mere kompliceret, men det er også nødvendigt at finde en fælles europæisk løsning på udfordringen men en skæv fordeling af asylansøgere, betoner De Radikales politiske leder, Morten Østergaard.

Han mener, at statsministeren hopper over, hvor gærdet er lavest ved at komme med et løsningsforslag på "den mindste hovedpine", mens det sværeste spørgsmål fortsat står ubesvaret.

- Det er dejligt, at statsministeren har indset, at vi er nødt til at samarbejde med de andre europæiske lande.

- Det er nok ikke så svært at blive enige om at samarbejde, hvis folk skal sendes ud. Det er mere interessant, om regeringen kan blive enig med de andre lande om, hvad vi skal gøre ved dem, der rent faktisk er flygtninge og skal have lov at blive her, siger Morten Østergaard.

Han bakker altså op om en fælles udsendelseslejr for afviste asylansøgere:

- Så længe det foregår på folkerettens sikre grund og med respekt for menneskerettighederne, og vi ikke spærrer folk inde i årevis, siger han.

EL: Løkke vil skræmme mennesker væk

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er knap så fornøjet over udsigten til en udrejseler.

- Det lyder som endnu et forslag i en meget lang række, der handler om at skræmme mennesker væk fra Danmark. Det er mennesker, der er på flugt fra krig og terror, og som vi i virkeligheden burde tage ansvar for og hjælpe.

- Danmark er et rigt land. Der kommer ikke flere flygtninge til Danmark lige nu, end vi sagtens kan tage. Og vi burde også kunne tage lidt flere. Så jeg synes ærligt talt ikke, det er specielt sympatisk, siger Pernille Skipper.

Hun påpeger, at det i forvejen ikke er særligt attraktivt at være afvist asylansøger i Danmark.

- Hvis vi skal gøre det meget værre, så ender vi med at nå en grænse, som er langt under, hvad vi kan tillade os som mennesker.