Det er dybt bekymrende, at landets politi er nødt til at nedprioritere andre politiopgaver på grund af den øgede grænsekontrol.
Det siger Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen.
- Jeg er dybt bekymret over, at det er så mange timer, der er gået til grænseindsatsen. Det er helt uacceptabelt, at det er politiindsatsen i andre dele af landet, der skal bøde for, at vi har behov for at styrke kontrollen i grænseområderne, siger hun.
I alt har politiet brugt omkring 22.500 mandetimer mere på grænsekontrollen fra 4. januar til 7. februar, viser en aktindsigt fra Rigspolitiet.
Indsatsen ved grænsen, der nu har stået på siden 4. januar i år, betyder, at politiet må prioritere sine opgaver, oplyser også Rigspolitiet.
Det gælder blandt andet sagsbehandling og færdselskontrol.
Trine Bramsen opfordrer derfor justitsminister Søren Pind (V) til at indkalde forligpartierne bag politiforliget for at finde 'alternative metoder og mere langsigtede løsninger':
- Når der er tale om et så markant øget ressourceforbrug og så må vi sammen finde en aftale og eventuelt afsætte flere penge.
DF: Timer er givet godt ud
Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, er 'bekymret' for den prioritering, som politiet fortæller om, finder sted:
- Vi er nødt til, at med det samme at gå ind og kigge på, hvordan vi kan lette politiets arbejde, så der ikke er områder, som bliver nedprioriteret.
Han mener alligevel, at timerne ved grænsen er 'givet godt ud':
- For grænsekontrol er helt afgørende for, hvor mange der søger hertil, og for vi kan begrænse antallet af netop asylansøgere, siger han.
Konkret foreslår Dansk Folkeparti, at man tilbyder pensionerede betjente at komme tilbage til politistyrken for en kortere periode, at andre faggrupper kan overtage de mere administrative dele af politiets arbejde, og man på sigt uddanner flere betjente.
V: Vi følger situationen
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind, men Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen mener ikke, at der er 'behov for flere ressourcer'
- Det er ikke et spørgsmål om penge, som socialdemokraterne mener. Vi har ikke noget reservepoliti, så lige meget hvor mange penge, vi giver Rigspolitiet, så kan man ikke støve flere betjente op.
Preben Bang Henriksen (V) er ikke overrasket over, at landets politikredse har skåret ned på andre opgaver som følge af grænsekontrollen:
- Det kommer ikke bag på mig, at der bliver prioriteret rundt omkring i politikredsene.
Kan dansk politi holde til, at man forsat skal bruge 22.500 om måneden ekstra timer på grænsekontrol?
- Vi følger situationen dagligt, og det er klart, at hvis der sker en permanent nedprioritering i politikredsene, så er det alvorligt, og så skal der tages hånd om det. Men det er vigtigt at sige, at vi har taget hånd om det på længere sigt. Vi har afsat 2 milliarder til politiet mere over de næste fire år i politiforliget.
- Og hvis det her er en permanent situation, vi er på vej ind i, så må vi have forligspartierne i tale igen. Foreløbigt vil jeg i hvert fald bede justitsministeren om en redegørelse om situationen, og så tænker jeg, at han vil indhente dagsaktuelle kommentarer fra rigspolitiet.