S: Løkkes grænsekontrol giver politiet problemer i resten af Danmark

Socialdemokraterne langer ud efter statsministeren, fordi den midlertidige grænsekontrol dræner politiet for andre opgaver.

Den midlertidige grænsekontrol vil i første omgang vare i 10 dage, men kan forlænges i yderligere 20 dage. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Med regeringens beslutning om at indføre midlertidig grænsekontrol mod Tyskland i foreløbig 10 dage vil en række politibetjente fra kredse rundt i landet blive flyttet sydpå.

Det står ikke klart, hvor mange betjente der helt præcist vil blive omrokeret, men Rigspolitiet oplyser, at i alt 200 politifolk på skift er indsat på opgaven med at kontrollere grænseområderne.

På pressemødet i Statsministeriet erkendte Lars Løkke Rasmussen (V) dog, at den midlertidige grænsekontrol flytter ressourcer fra andet politiarbejde.

- Vi har beredskabet til at sætte endnu flere betjente ind, men det er klart - og det må man gøre sig klar - at de betjente, vi flytter til bevogtning af grænsen, jo ikke samtidig kan opklare forbrydelser og skabe tryghed i resten af Danmark, lød det fra Løkke.

Det får nu Socialdemokraterne, der ellers bakker op om den midlertidige grænsekontrol, til at kritisere statsministeren for ikke at have forberedt sig godt nok på en situation med netop grænsekontrol.

- Det her betyder, at hr. og fru Jensen ikke kan forvente den samme service, hvis de eksempelvis udsættes for et indbrud. Det er ikke rimeligt, når man har haft mulighed for at planlægge det her siden 6. september, siger retsordfører Trine Bramsen (S) med henvisning til den dag, flygtninge og migranter begyndte at gå på de danske motorveje:

S: Dårlig planlægning

- Derfor virker det også som en hovsa-løsning, når der skal tages politibetjente fra resten af landet. Regeringen har haft muligheden for at lave alternative løsninger og sørge for øgede ressourcer til politiet. Det her kan ikke komme bag på dem, siger Trine Bramsen.

Men hvis regeringen og politiet selv skønner, at de godt kan magte begge opgaver, er de så ikke deres ansvar bevidst?

- Når Lars Løkke direkte står på et pressemøde og siger, at det her kommer til at gå ud over politiindsatsen i resten af Danmark, så er det ikke rimeligt. Så er det udtryk for dårlig planlægning, siger Trine Bramsen.

Hun forventer, at regeringen indkalder de partier, der står bag politiforliget, for at finde en løsning, så politiindsatsen i resten af landet ikke drosles ned.

- Det var en klar aftale i politiforliget, at hvis der afviges fra en normal grænsesituation, kræver det flere politiressourcer, siger Trine Bramsen.

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, siger til Ekstra Bladet, at det kan kræve op til 600 mand i døgnet at udføre grænsekontrollen.

- Det er et presset politi der bliver endnu mere presset og det skal ikke lyde som en tudekiks fra min side. Vi skal selvfølgeligt løse den opgave vi bliver stillet, men lige nu er politiet presset, siger han til avisen.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.