S og DF efter Mansour-dom: Regeringen skal forhandle med Marokko

Nu skal vi lige have kigget dommen igennem, lyder svaret fra regeringen.

Dansk-marokaneren Said Mansour har fået frataget sit danske statsborgerskab og er blevet udvist af Danmark. (Foto: © Carl Redhead, Scanpix)

Venstre-regeringen skal tage kontakt til myndighederne i Marokko hurtigst muligt.

Det kræver både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti i kølvandet på den netop afsagte dom fra Højesteret i sagen om Said Mansour, der har fået frataget sit danske statsborgerskab og er blevet udvist af Danmark.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal gå i dialog med sin marokkanske kollega med henblik på rent faktisk at få Said Mansour ud af landet, lyder kravet.

- Det er afgørende, at alle muligheder for at sende ham helt ud af Danmark bliver afsøgt, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

I det øjeblik, der er bare "den mindste mulighed" for at sende Said Mansour til Marokko, skal den gribes, siger hun.

- Mig bekendt er der forholdsvist fredeligt i Marokko, så det er da helt oplagt, at der bliver lavet en aftale med Marokko, og at han hurtigst muligt bliver sendt hjem, siger Trine Bramsen.

Samme krav til regeringen stiller Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen.

Det gør han konkret til de verserende forhandlinger hos udlændinge- og integationsminister Inger Støjberg (V) om at stramme reglerne for personer, der lever på såkaldt tålt ophold i Danmark. Det er typisk kriminelle dømt til udvisning, men som ikke kan sendes ud af landet af sikkerhedsårsager.

- Vi tager det her med til forhandlingerne og prøver på at presse regeringen til at sørge for, at han rent faktisk også bliver udvist, siger Martin Henriksen.

Udvisning er et åbent spørgsmål

Om Said Mansour kan udsendes til oprindelseslandet Marokko er dog et åbent spørgsmål. For udlændinge henvises til tålt ophold, hvis de ikke kan udsendes til hjemlandet, fordi de risikerer dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig behandling.

Det er op til udlændingemyndighederne at vurdere og afgøre, om han kan udvises, når afsoningen af de resterende fire måneders fængsel af den fængselsdom på fire års fængsel, Said Mansour fik i landsretten, er afsonet.

Inger Støjberg vil nu undersøge muligheden for at sende Said Mansour tilbage til Marokko.

- Nu skal vi have kigget dommen igennem, og så skal det vurderes, hvorvidt han kan sendes til Marokko. Kan han ikke det, så kommer han på det, der hedder tålt ophold, og det er lige præcis et område, vi sidder og strammer op på i øjeblikket, siger Inger Støjberg.

- Det vil i hans tilfælde betyde, at han vil blive sendt til Kærshovedgård, der ligger mellem Ikast og Brande. Så vil han få opholds-, melde- og underretningspligt. I det tilfælde, at han ikke overholder det, vil han ryge i fængsel, og så vil han få en elektronisk fodlænke på, siger hun.

Højesterets afgørelse i Said Mansour-sagen glæder justitsminister Søren Pind og udlændinge- og , integrationsminister Inger Støjberg. (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

Søren Pind: Der er sat en pæl i jorden

Inger Støjberg erklærer sig overordnet "meget, meget tilfreds" med dagens afgørelse i Højesteret, og det samme gør justitsminister Søren Pind (V).

Han ser store perspektiver i afgørelsen.

- Nu er der i hvert fald sat en præcedens og en pæl i jorden, som folk kan tage udgangspunkt i. Det kan jeg på anklagemyndighedens vegne kun glæde mig over, siger Søren Pind.

Justitsministeren kalder dommen over Said Mansour "fortjent".

- Forstået på den måde, at jeg for ganske kort tid siden sad med mødre til døde syrienkrigere, som var blevet indoktrineret blandt andet af typer som Said Mansour. De er fjender af vores fællesskab og af vores samfund. Derfor mener jeg ikke, at de hører til her, siger Søren Pind.