S kræver mere åbenhed: Nu må realkreditinstitutterne komme ud af busken

Der er brug for gennemsigtighed og gennemskuelighed omkring bidragsstigninger, mener Socialdemokraterne.

Den enkelte kunde skal vide, hvad man betaler, og hvem man betaler til. Rådgivningen hos realkreditinstitutterne er mangelfuld, siger Morten Bødskov (S). (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Det bliver dyrere at have et boliglån i realkreditinstitutterne, når bidragssatserne stiger.

Og kunderne har alt for svært ved at gennemskue, hvad indtægterne fra de højere gebyrer bliver brugt til, og om en stigning overhovedet er nødvendig.

Ifølge Socialdemokraternes erhvervsordfører, Morten Bødskov (S), bør kunderne fremover have baggrunden for, hvorfor et realkreditinstitut hæver gebyret for et boliglån.

- Så kunderne ved, hvad pengene går til. Går de til realkreditinstitutterne eller bankerne. Det er meget uklart i dag, siger han til DR Nyheder.

Socialdemokraterne, De Radikale, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti opfordrer ifølge Berlingske Nykredit til at fremlægge dokumentation for beslutningen om at hæve bidragssatserne.

Det har nu fået Nykredit til at invitere Folketingets Erhvervsudvalg til en gennemgang af Nykredits kapitalbehov. Ifølge koncernen er der brug for ekstra penge i forretningen for at klare stigende kapitalkrav.

Bødskov appellerer til, at realkreditinstitutterne spiller med åbne kort.

- De skal skabe gennemsigtighed og gennemskuelighed og gøre et valg af et realkreditinstitut lettere for den enkelte kunde.

- Åbenhed skaber bedre mulighed for konkurrence, og konkurrence kommer også kunderne til gode, siger han og opfordrer samtidig erhvervs- og vækstministeren til at få realkreditinstitutterne til at fremlægge begrundelserne for de seneste års bidragsstigninger.

Sagen kort

  • Når du afdrager på dit boliglån, betaler du et slags gebyr til kreditforeningen for at låne penge. Det gebyr kaldes en ’bidragssats’ og er altså et beløb, du betaler udover dit afdrag og renter. Stigningen i bidragssatsen har været et tilbagevendende fænomen siden 2008.

  • Nykredit begrunder selv den seneste stigning med nye lovkrav og nødvendigheden af at lægge flere penge til side for at kunne stille sikkerhed for kundernes lån. Flere peger også på, at stigningen blandt andet skyldes, at de kommende aktionærer og dermed ejere af Nykredit kræver højere priser.

  • Prisstigningerne for kunderne i Totalkredit er ifølge Nykredits hjemmeside på mellem 960 og 2760 kroner efter skat årligt for et lån på en million.

  • At hæve bidragssatserne betyder, at ens boliglån bliver dyrere, og det har fået flere vrede kunder til at vende Nykredit ryggen.