Nykredit vil forklare udskældte bidragssatser for Folketingets erhvervsudvalg

Efter kritik fra Folketinget får udvalg lov til at gennemgå kapitalbehov

Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit fortæller om Nykredits børsnoteringsplaner på et pressemøde torsdag d. 4 februar 2016 i København. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Det har skabt vrede blandt folketingspolitikere, at Nykredit ifølge politikerne ikke har fremlagt tilstrækkelig dokumentation for, hvorfor de har hævet bidragssatserne for kunderne.

Nu ser det ud til, at Nykredit har lyttet til noget af kritikken fra politikerne. I hvert fald inviterer banken Folketingets Erhvervsudvalg til møde 4. marts.

- Vi kan forstå, Folketingets erhvervsudvalg efterspørger en grundig gennemgang af vores kapitalbehov. Det giver vi dem selvfølgelig gerne – de skal være meget velkomne, siger Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen i en pressemeddelelse.

Mødet kommer til at foregå uden for offentlighedens søgelys, skriver Nykredit. Det sker, fordi der på mødet vil blive gennemgået forretningshemmeligheder.

Ifølge koncernchefen får alle myndigheder, der ønsker det, mulighed for at se baggrunden for beslutningen om at hæve bidragssatserne.

Men ifølge pengekoncernen har forretningen brug for ekstra kapital til en kommende børsnotering.

- De omfattende kapitalkrav vil selv i en minimumsversion udfordre os væsentligt. Vores vurdering er lige nu, at vi skal ud og finde omkring 25 milliarder kroner ekstra. Vi kan enten løse den udfordring ved at skære drastisk ned på vores forretning. Det vil betyde dårligere lånemuligheder for vores kunder. (...) Det vil også betyde markant højere bidragsstigninger, end dem vi annoncerede forrige måned (...), siger Michael Rasmussen.

Sagen kort

  • Når du afdrager på dit boliglån, betaler du et slags gebyr til kreditforeningen for at låne penge. Det gebyr kaldes en ’bidragssats’ og er altså et beløb, du betaler udover dit afdrag og renter. Stigningen i bidragssatsen har været et tilbagevendende fænomen siden 2008.

  • At hæve bidragssatserne betyder for den enkelte boligejer, at ens boliglån bliver dyrere, og det har fået flere vrede kunder til at vende Nykredit ryggen.

  • Nykredit begrunder selv den seneste stigning med nye lovkrav og nødvendigheden af at lægge flere penge til side for at kunne stille sikkerhed for kundernes lån. Flere peger også på, at stigningen blandt andet skyldes, at de kommende aktionærer og dermed ejere af Nykredit kræver højere priser.

  • Prisstigningerne for kunderne i Totalkredit er ifølge Nykredits hjemmeside på mellem 960 og 2760 kroner efter skat årligt for et lån på en million.