Højere straffe til rockere og bandemedlemmer, flere zoneforbud og mere kontrol over de kriminelle aktiviteter på gadeplan. Det er nogle af de forslag fra regeringens rocker-bandepakke, som Socialdemokraterne ser på med tilfredshed.
Regeringen har i dag fremlagt 28 punkter, som skal slå ned på de rå rocker-og bandemiljøer.
Og det er en linje, som oppositionspartiet bakker op om, siger den socialdemokratiske retsordfører, Trine Bramsen.
- Vi er meget tilfredse med, at der nu kommer nogle initiativer fra regerigen. Det var jo sådan set et flertal uden om regeringen, der i december bad om en ny rocker-bandepakke. Det her har vi ventet på i lang tid, for vi har set en meget stor vækst i konflikterne mellem rockere og bandemedlemmer, siger hun.
Regeringen foreslår blandt andet, at rockere og bander med et udvidet zoneforbud skal forhindres i at vende tilbage til de områder, hvor har begået kriminalitet, så de ikke skaber utryghed efter endt afsoning.
Regeringen vil også have flere i såkaldte exitprogrammer, som skal få de kriminelle væk fra bandemiljøet. Ydermere skal det være sværere at blive prøveløsladt som rocker eller bandemedlem, mener regeringen.
- Initiativerne i pakken er fine, og mange af dem har der for længst tegnet sig et flertal for – blandt andet det med at droppe prøveløsladelsen og højere straffe for skydevåben, siger Trine Bramsen.
Stop for store biler og luksusliv
Hun savner dog 'at regerigen går mere kreativt til værks'.
Blandt andet ved at gå efter bandernes økonomi.
- Vi skal have nogle flere redskaber på bordet, hvis vi for alvor skal have fat om de her meget hårde miljøer. Vi bakker fuldt ud op om de hårdere straffe, men vi skal også sørge for, at politiet rent faktisk har redskaberne til at kunne retsforfølge de her mennesker. Vi skal sikre, at det bliver langt sværere for dem at leve det her luksusliv med store biler, som mange af dem rent faktisk gør, siger Trine Bramsen.
Og så efterlyser Socialdemokratiet også et større fokus på forebyggelse. Et emne som partiet vil have på listen, når de på onsdag forhandler med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om rocker-bandeindsatsen.
EL efterlyser forebyggelse
Netop forebyggelse er noget, som Enhedslisten savner i regeringens 28 forslag. Partiet mener, at man langt tidligere skal forhindre, at personer bliver en del af de rå, kriminelle miljøer.
- Vi skal se på, hvordan vi styrker forebyggelsen helt tilbage fra folkeskolen, siger partiets retsordfører, Rune Lund.
Og så vil Enhedsliste skærme førstegangskriminelle i fængslerne, så disse ikke bliver endnu mere kriminelle af at sidde sammen med rockere med mange års kriminel løbebane, forklarer han.
- Vi synes, der er behov for et særligt strafspor, så man som førstegangskriminel rocker- eller bandemedlem ikke bare bliver sat ind på et lukket rocker-bandeafsnit, der i realiteten vil betyde, at de førstegangskriminelle kommer ind på en kriminalitetsfabrik.
Samtidig er partiet kritisk over for, at regeringens initiativer får basale menneskerettigheder til at vakle.
- Vi ønsker også at gå hårdt til rocker- og bandekriminalitet. Vi ønsker bare at gøre det på en måde, hvor det virker, og hvor vi ikke samtidig krænker grundlæggende rettigheder i vores samfund, siger Rune Lund.
Enhedslisten er uenig i, at rockere eksempelvis ikke skal have mulighed for at blive prøveløsladt.
- Det er jo et vigtigt resocialiserende værktøj. Vi har exitprogrammer, hvor folk kan forlade miljøet, hvis de selv ønsker det. Det værktøj er meget vigtigt at fastholde og ikke mindst udbygge, siger Rune Lund.
- Vi vil også se på, hvordan kommunerne og kriminalforsorgen kan samarbejde bedre i forhold til prøveløsladelser, så kommunerne får bedre værktøjer, siger han.
Regeringens støtteparti er glade for, at regeringen nu lægger op til at skærpe straffen til rockerne og banderne, men Dansk Folkeparti er parate til at stramme grebet endnu mere.
- Vi vil gå ind med flere forslag til markant højere straffe for den type kriminalitet, som vi ved, at rockerne begår, siger partiets retsordfører Peter Kofod Poulsen.