De to EU-bevægelser Meld og Feld har misbrugt EU-midler til blandt andet at finansiere Dansk Folkepartis nationale kampagner, der har anbefalet et nej i forbindelse med sidste års afstemning om retsforbeholdet.
Derfor besluttede Europa-Parlamentets ledelse i går, at Meld og Feld, som har Dansk Folkepartis europaparlamentariker Morten Messerschmidt som formand, skal tilbagebetale 2,9 millioner EU-støttekroner.
Det har fået Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og europaparlamentariker Morten Messerschmidt til at kritisere Europaparlamentets ledelse. De ser afgørelsen som urimelig og mener, at parlamentet behandler EU-skeptiske partier hårdere end EU-positive partier.
Men ifølge DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg så kigger Europa-Parlamentet ikke kun Meld og Feld efter i sømmene. Pengeforbruget i alle europæiske bevægelser og fonde bliver jævnligt gennemgået.
- Hvis man kigger på årsrapporterne fra de 16 politiske bevægelser og fonde, som Europa-Parlamentet giver støtte til, kan man se, at adskillige af dem betaler penge tilbage engang imellem for forkert brugte midler, så der er ikke nogen forskelsbehandling, siger Ole Ryborg.
Så alle udsættes for revision, men ifølge Ole Ryborg er Meld og Feld blevet gransket ekstra, da Europa-Parlamentet har været i gang med at tvangsopløse Meld og Feld, fordi de to små EU-organisationer ikke længere levede op til reglerne for at få støtte blandt andet på grund af for få medlemmer.
Han peger på, at Europa-Parlamentets juridiske tjeneste ved gennemgang af sagen har fundet, at Meld og Feld har brugt penge i strid med reglerne. Samtidig har det anerkendte revisionsfirma Ernst & Young fundet fundamentale mangler i Meld og Felds regnskaber.
- Det ville være uhørt, hvis ledelsen i Europa-Parlamentet skulle overhøre to advarsler fra et anerkendt revisionsfirma og den juridiske tjeneste, siger han.
Dansk Folkeparti har meldt ud, at partiet vil tilbagebetale 1,6 af de 2,9 millioner kroner, som Meld og Feld skal tilbagebetale.
- De 1,6 millioner kroner er penge, som Dansk Folkeparti har brugt til kampagner. De resterende penge er fra en ældre sag, hvor man i den her organisation har givet en medarbejder 11 måneders løn – altså et gyldent håndtryk, siger Ole Ryborg og fortsætter:
- Det er en beslutning, som er sket under en tidligere bestyrelsesformand, inden Morten Messerschmidt blev bestyrelsesformand, men i Europaparlamentet er det sådan, at man henvender sig til den nuværende bestyrelsesformand og siger, at der er noget galt, og at han må reagere. Så det er klart, at henvendelsen kommer til Morten Messerschmidt, som må se, hvordan han kan finde de sidste penge.
Formelt set får Morten Messerschmidt derfor nu et brev fra Europa-Parlamentet, som beder ham om at returnere EU-støttekronerne.
Hvis ikke betalingen sker frivilligt, er Europa-Parlamentet ifølge DR’s EU-korrespondent klar til at gå rettens vej.
På mødet i går, hvor Europa-Parlamentets ledelse besluttede at kræve støttekronerne tilbage, blev det ifølge Ole Ryborg samtidig besluttet, at parlamentets ledelse skal informere alle bevægelser og fonde om, at de ikke må bruge støttekronerne til folkeafstemningskampager.