Det læner sig op ad 'vælgerbedrag', når Dansk Folkeparti lægger stemmer til regerings kontanthjælpsloft, der ifølge KL og en række handicaporganisationer vil ramme handicappede særligt hårdt.
Det siger både Socialdemokraterne og Enhedslisten:
- Jeg synes, at det er utroligt, at regeringen og især Dansk Folkeparti går med til at skære støtten for de svageste. Det læner sig op ad et vælgerbedrag, siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn.
Han bakkes op af Enhedslistens ordfører på området, Finn Sørensen:
- Det passer jo ikke med Dansk Folkepartis billede af sig selv som de svage og udsattes beskytter. Både kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen vil ramme en lang række mennesker, som slet ikke er i stand til at arbejde, siger han.
EL: Det får ikke handicappede i job
Selve lovforslaget om et nyt kontanthjælpsloft har opbakning fra samtlige af regeringens støttepartier og sætter et loft over, hvor meget en person kan få i ydelser fra det offentlig.
Det vil blandt andet betyde, at nogle kontanthjælpsmodtagere vil miste deres hele eller dele af deres boligstøtte. For nogle handicappede kontanthjælpsmodtagere drejer det sig ifølge en række høringssvar om 1.600 til 2.400 kroner om måneden.
Og det vil betyde, at nogle kontanthjælpsmodtagere risikerer at måtte flytte fra deres bolig, vurderer både KL og Danske Handicaporganisationer nu.
Selve kontanthjælpsloftet har til mål at give kontanthjælpsmodtagere øget incitament til at komme i arbejde og væk fra passiv forsørgelse.
Ifølge regeringen vil lovforslaget i sin nuværende form øge arbejdsudbudet med 650 fuldtidstillinger. Men Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører mener ikke, at det er realistisk, at nogle handicappede kommer i job på baggrund af lovforslaget, der i disse dage behandles i Folketinget:
- For kommunerne har selv vurderet, at de ikke mennesker ikke er hverken job- eller uddannelsesparate, men alligevel vil man stille dem over for et rådighedskrav, som de fleste ikke har nogen mulighed for at opfylde.
- Og det viser jo bare, at når det kommer til stykket, handler det for regeringen ikke om, at flere skal i arbejde. Det handler om en rå og kynisk spareøvelse for at skaffe penge til skattelettelser.
DF og V afviser
Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen afviser kritikken. Han mener ikke, som Enhedslisten, at de handicappede skal undtages kontanthjælpsloftet:
- Hvis man er på kontanthjælp, er det fordi, at man har en chance for at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Og derfor er det selvfølgelig vigtigt at finde ud af, om de handicappede, der bliver berørt af det her, er på den rigtige ydelse.
Han påpeger, at der er ’flere måder’ at være handicappet på:
- Man kan jo godt være handicappet fordi, at man har svært ved at læse. Så det handler mere om, hvad det er for en situation, som den enkelte står i. Og det er vigtigt at holde fokus på, at der ikke bliver skåret i kontanthjælpen, men de samlede tillægsydelser.
René Christensen mener det bekymrende i sagen ligger i, at KL ikke har hjulpet handicappede borgere videre og væk fra
kontanthjælp:
- Der er så mange redskaber, som kommuner kan bruge for at få de her borgere tættere på arbejdsmarkedet. Og hvis de ikke kan komme det, så er de på den forkerte ydelse.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, men Venstres ordfører på området, Hans Andersen afviser kritikken:
- Kontanthjælpsloftet skal sikre, at det altid kan betale sig at arbejde. Men hvis du har et varigt, svært handicap, så skal du slet ikke være på kontanthjælp. Så skal du ud i et ressourceforløb eller have et flexjob, siger han.