Rigspolitichef beklager dybt efter fund af nye mails fra ledende politifolk

Politiets it-folk har fundet et stort antal ellers forsvundne mail ved en rutinekontrol.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg beklager sagen, hvor en massiv mængde af mails nu er kommet frem til dagens lys, selvom politiet ikke mente, de var til at finde frem.

Efter måneder med skriverier i pressen om forsvundne e-mails fra topledelsen i Københavns Politi, der ellers var interessante for den nedsatte Tibet-kommission, har Rigspolitiet nu gjort et opsigtsvækkende fund på egne computerservere.

Her har den øverste politimyndigheds it-teknikere fundet mailarkiver, der fylder intet mindre end 678 gigabyte. Med andre ord er it-teknikere ved en ”rutinemæssig kontrol” faldet over tusinder – ja formentlig titusindvis af mails, der kan indeholde nye oplysninger med interesse for Tibet-kommissionen.

Før Tibet-kommissionen overhovedet kom i gang med at undersøge, hvor ordren kom fra, fik topledelsen nemlig slettet deres mailkonti. Derfor fik kommissionen aldrig mulighed for at undersøge de øverste chefers mailbokse.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg er overrasket over fundet, som han samtidig betegner som dybt beklageligt, fordi det betyder, at Tibet-kommissionen i første omgang ikke har fået alle oplysninger fra Rigspolitiet.

- Jeg synes, det er dybt, dybt beklageligt, at der lige pludselig dukker nyt materiale op, siger han.

Mailserver har mails fra Tibet-demonstrations-perioden

Ifølge Rigspolitiets egen forklaring, som i går blev oversendt til Folketingets Retsudvalg, så indeholder mailarkiverne e-mails fra en periode indtil juli 2014. De ansatte i Rigspolitiet kunne i deres egen mailboks kun gemme op til 50 megabyte frem til 2012, og derfor fik de muligheden for at gemme gamle mails på den eksterne server.

En server, som Rigspolitiet siden har glemt alt om, og som man først faldt over i denne uge.

Indholdet på serveren har datosammenfald med den afgrænsede periode, som Tibet-kommissionen er sat i verden for at undersøge, men det er ifølge Rigspolitiet for tidligt at sige, om der er mails på den, som indeholder nye oplysninger.

Kan du afvise, at I har villet undgå, at de her mails blev kigget igennem i forbindelse med Tibetkommisionens undersøgelse?

- Ja, det kan jeg fuldstændig afvise. Vi har kun én interesse, og det er at sørge for, at alt relevant materiale bliver videregivet til kommissionen. Så havde man vist, at materialet var til rådighed, så havde man med det samme sørget for, at kommissionen fik adgang til det.

- Det her er opdaget ved en rutinemæssig kontrol, på en server der ligger helt udenfor mailsystemet. Derfor er det også en kæmpe overraskelse, at det kunne ligge der, siger Jens Henrik Højbjerg.

Skulle ellers være slettet

I har jo godt kunne fornemme, at der måske var optakt til, at man kunne begynde at undersøge det her nærmere. Er det helt tilfældigt, at I nu kommer med det en uge inden kommissionen bliver gennedsat?

- Ja, selve fundet hænger sammen med en rutinemæssig kontrol. Jeg synes, det er dybt, dybt beklageligt, at der lige pludselig dukker nyt materiale op.

Rigspolitiet har tidligere oplyst, at der godt nok var "en teoretisk mulighed for at genskabe e-mails eller dele heraf fra serveren". Men jo længere tid, der var gået, siden mailkontoen blev slettet, jo større er sandsynligheden for, at al data er overskrevet.

Rigspolitiet har også tidligere forklaret, at it-systemerne kun gemte slettede mails i 30 dage. Herefter fandtes der ingen backup. Hverken af de enkelte mails, som medarbejdere selv har slettet, eller af den øverste ledelses mailbokse, der er blevet slettet helt, efter de har forladt deres job.

Det – viser det sig nu – gjorde der alligevel, hvis medarbejderne aktivt havde accepteret at få arkiveret mails. Den praksis foregik frem til juli 2014. I dag ærgrer Rigspolitiet sig over, at de mails ikke blev slettet, som de skriver til Folketingets retsudvalg.

"Brugernes adgang til mailarkiverne blev samtidig fjernet, men mailarkiverne blev ved en beklagelig menneskelig fejl ikke slettet."

Fundet af dem, giver anledning til selvransagelse hos rigspolitichefen.

- Det er aldrig godt nok, når man pludselig opdager, at der er andet materiale til rådighed, slutter Jens Henrik Højbjerg.