Regeringen vil stoppe stigninger i grundskylden efter 2020

Regeringen vil skabe et nyt, forbedret skattestop, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Folketingssalen før åbningstalen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

De danske boligejere skal ifølge regeringen sikres mere tryghed, end det nuværende skattestop giver.

Derfor skal stigninger i grundskylden efter 2020 stoppes, og et nyt, forbedret skattestop skabes, meddeler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale i Folketinget.

- Hvis vi ikke gør noget, så vil boligskatterne frem til 2040 realt stige med yderligere 10 mia. kr. På trods af skattestoppet. Det er altså ikke tryghed. Tværtimod, siger statsministeren.

- Som det er nu, står mange boligejere over for kraftige stigninger i grundskylden i mange år frem. De stigninger, som ligger efter 2020, vil vi, når vi har indført det nye system, aflyse, siger han.

De nye regler for boligskat skal træde i kraft, når den politiske aftale om boligbeskatningen udløber i 2020, lyder det.

- Ingen nuværende boligejere vil komme til at betale mere, end med de nuværende skatteregler. Og mange vil komme til at betale mindre, siger statsministeren.

Fremlægger plan i morgen

I dag betaler danske boligejere omkring 42 mia. i boligskat. De 28 mia. kr. kommer fra grundskyld.

Regeringens egne tal viser, at det beløb vil stige med 10 mia. kr. i 2040, hvis man bare kører videre med det gældende boligskattestop.

Vel at mærke i nutidskroner, så det faktiske tal i 2040 ville være meget højere.

Folketinget åbner i dag. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Derfor vil regeringen erstatte boligskattestoppet med en ny model, der forhindrer voldsomme stigninger, som mange boligejere har oplevet i de senere år.

Det er dog endnu uvist, hvordan den model nøjagtigt ser ud. Regeringen vil i morgen fremlægge en konkret boligskatteplan.

Til det formål har regeringen allerede afsat 24 mia. kr. i de næste ti år i sin 2025-plan til et nyt boligskattesystem.

Omkring ni milliarder af den pulje vil regeringen bruge til at betale tilbage til boligejere, der har betalt for meget i boligskat på grund af forkerte vurderinger.