Ægtepar på kontanthjælp med flere børn skal forberede sig på at have færre penge til rådighed.
Det står klart, efter at regeringen netop har fremlagt sit bud på et "moderne kontanthjælpsloft", der sætter en grænse for, hvor meget kontanthjælpsmodtagere samlet set kan få i offentlige ydelser.
For det skal bedre kunne betale sig at arbejde, lyder det fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).
- Incitamenterne til at komme ind på arbejdsmarkedet efter at have været ude i længere tid er ikke stærke nok i dag. Vi er nødt til at styrke dem, siger han.
- Hvis ikke vi får flere ind i det arbejdende fællesskab, svigter vi. Og vi hiver tæppet væk under forudsætningerne for et bæredygtigt og stærkt velfærdssamfund, siger Jørn Neergaard Larsen.
Farvel til boligstøtte
Beskæftigelsesministeren påpeger, at antallet af ægtepar på kontanthjælp er steget med mere end 50 procent siden 2011.
Regeringen vil ikke skære i selve kontanthjælpssatsen - heller ikke børnepengene eller retten til at få tilskud til daginstitutioner.
LÆS HELE FORSLAGET HER.
I stedet må omkring 7.000 ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp, sige farvel til den månedlige boligstøtte og den den særlige støtte, som eksempelvis gives til kontanthjælpsmodtagere med høje boligudgifter - uanset hvor mange børn de har.
Regeringen vil også genindføre den omdiskuterede 225-timersregel i en ny og skærpet version.
Reglen betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal dokumentere 225 timers ordinær, ustøttet beskæftigelse inden for det seneste år på kontanthjælp for fortsat at kunne modtage fuld ydelse.
Ferie afskaffes
Det fremgår også af regeringens udspil, at kontanthjælpen til personer under 30 år med en erhvervskompetencegivende uddannelse reduceres til SU-niveau.
Kontanthjælpsmodtagere, der har været 12 sammenhængende måneder i kontanthjælpssystemet, kan også se frem til, at deres ret til ferie afskaffes.
- Den forrige regerings indførelse af ferie til kontanthjælpsmodtagere rulles tilbage, så alle kontanthjælpsmodtagere altid står til rådighed, siger beskæftigelsesministeren.
Forslagene vil ifølge regeringen styrke beskæftigelsen med 650 fuldtidspersoner. Det skal ses i sammenhæng med den nye integrationsydelse, der blev indført i september.
Samlet set vil beskæftigelsen blive styrket med 1.100 personer, når alt er fuldt indfaset.
Ifølge Jørn Neergaard Larsen vil forslagene spare staten for omkring 500 millioner kroner på længere sigt.
Kun første fase af jobreform
Det "moderne kontanthjælpsloft" er første fase i en såkaldt Jobreform, som Lars Løkke Rasmussen bebudede for flere år siden.
Anden fase kommer i foråret, hvor der skal forhandles om lettelse af skatten på lave arbejdsindkomster.
Et svar fra Beskæftigelsesministeriet til Folketingets Finansudvalg har også vist, at det i 2022 reelt kan betale sig for alle danskere at arbejde - og Løkkes problem med, at det ikke kan betale sig at arbejde, forsvinder dermed automatisk.
Af svaret fremgår det, at der om syv år - på det tidspunkt, hvor skatte- og kontanthjælpsreformen er fuldt indfaset - kun vil være 50 kontanthjælpsmodtagere i Danmark, som får en økonomisk gevinst på under 1.000 kroner ud af at være i arbejde.
I dag ligger tallet på omkring 1.800 kontanthjælpsmodtagere.