Det ny kontanthjælpsloft lægger et større pres på folk på kontanthjælp – de skal finde arbejde, om ikke andet så i kortere perioder.
Ellers koster det på økonomien.
Derfor byder loftet ifølge DR Nyheders oplysninger på et gensyn med den såkaldte 225-timersregel – i en skærpet version.
Det er et af de elementer, beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) præsenterer på et pressemøde i dag klokken 9.30.
Afskaffet af rød regering
225-timersreglen blev ellers afskaffet i forbindelse med regeringsskiftet i 2011, efter at det var udviklet af de borgerlige regeringer under Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen.
Reglen sagde, at et ægtepar på kontanthjælp begge skulle have 225 timers arbejde inden for et år – ellers ville den ene ægtefælles kontanthjælp forsvinde.
Der var meget stor debat om reglen. Både fordi den kunne ramme visse familiers økonomi meget hårdt – og fordi den af nogle blev anset for diskriminerende, fordi den ofte ramte par med indvandrerbaggrund.
Stigning i kontanthjælpsmodtagere
Nu vil Løkke-regeringen genindføre 225-timersreglen – men i en skærpet version. Det indebærer blandt andet, at reglen også skal gælde enlige på kontanthjælp. Desuden skal 225-timersreglen gælde fra første ledighedsdag.
For enlige kan det ifølge DR Nyheders oplysninger betyde, at deres månedlige kontanthjælp falder med 500 eller 1.000 kroner, afhængig af den sats, man modtager.
Det såkaldt moderne kontanthjælpsloft er et af Venstres forslag fra valgkampen, men blev faktisk lanceret helt tilbage i oktober 2013 på partiets landsmøde.
Når det præsenteres senere i dag, vil Jørn Neergaard Larsen begrunde det med en stigning i antallet af kontanthjælpsmodtagere. Desuden er det et led i Venstres forsøg på at gøre det mere attraktivt at arbejde – næste led er forårets skatteforhandlinger.