Danskernes adgang til en praktiserende læge skal sikres ved at få flere læger til at arbejde i almen praksis.
Det er hovedbudskabet i regeringsudspillet "Flere hænder og større arbejdsglæde", som er næste led i regeringens sundhedsreform. Et udspil, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) netop har præsenteret.
Regeringen foreslår, at der ekstraordinært oprettes op mod 320 flere introduktionsstillinger i almen medicin.
- For at sikre en bedre lægedækning i hele landet.
- Med sundhedsreformen lægger vi op til, at vi skal have flere hænder ude i sundhedsvæsenet.
Et andet initiativ, der skal skaffe flere praktiserende læger, er afskaffelse af den såkaldte seksårsregel. Reglen betyder, at der i udgangspunktet ikke må gå mere end seks år, fra en læge har første dag i den kliniske basisuddannelse til hoveduddannelsen i et speciale påbegyndes.
Men det kan også betyde, at yngre læger ikke når at blive specialiseret, inden de falder for reglen.
Vil tilbyde flyttepakke til praktiserende læger
Regeringen vil desuden gøre det muligt at søge orlov fra lægestillinger på sygehuse, så man kan slå sig ned som almen praktiserende læge.
- Vi må konstatere, at der er nogle steder i landet, hvor det ikke er manglende lyst, men problemer, der gør, at man ikke kan få en praktiserende læger. Derfor må vi tage alternative initiativer i brug. Det er vi villige til fra regeringens side.
Konkret overvejer regeringen at tilbyde lægerne en "flyttepakke", der gør det mere attraktivt for lægerne at tage et job i eksempelvis udkantsområder.
- Det er en opgave, der ikke er blevet løst endnu, lyder erkendelsen fra sundhedsministeren og fortsætter:
- Vi kan ikke trylle flere medarbejdere frem. Der er ingen lette løsninger. Vi vil gå frivillighedens vej og forsøge at gøre det mere attraktivt at være almen praktiserende læge, siger Ellen Trane Nørby.
Flere sygeplejersker skal arbejde på fuld tid
Initiativerne er også tænkt at skulle skaffe flere sygeplejersker og sosu-assistenter. Regeringen vil særligt arbejde for, at flere sygeplejersker arbejder på fuld tid.
I dag arbejder mere end halvdelen af de cirka 53.500 kommunalt og regionalt ansatte sygeplejersker kun på deltid. Regeringen vil have flere af dem til at gå op i tid og arbejde fuldtid, og de vil nu diskutere med arbejdsmarkedets parter, hvordan det kan ske.
Regeringen har derudover allerede meldt ud, at den vil øge optaget på sygeplejerskeuddannelsen med 2.000 studerende frem til 2022.
Samlet indeholder regeringens udspil 25 nye initiativer, der skal sikre mere sundhedspersonale.
Regeringen har samlet afsat 100 millioner kroner i år til at rekruttere flere læger og sygeplejersker.