Det burde måske vække glæde, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i går proklamerede, at der frem mod 2020 skal uddannes 2.000 flere sygeplejersker.
Men knap nok har støvet fra regeringens præsentation af sit sundhedsspil lagt sig, før visionen om flere sygeplejersker møder kritik fra blandt andet sygeplejerskernes egen fagforening, Dansk Sygeplejeråd.
Regeringen fastholder nemlig det omstridte omprioriteringsbidrag, der betyder, at professionshøjskolerne skal skære to procent af deres udgifter årligt frem mod 2020. Med det øgede optag vil uddannelserne i alt få flere penge, men der vil stadig forenklet sagt skulle spares to procent per studerende.
- Det, man gør i øjeblikket, er, at man fjerner så mange penge fra sygeplejerskeuddannelsen, at forudsætningerne for at gennemføre en god uddannelse bliver forringet år til år. Det burde man sætte en stopper for, hvis man virkelig gerne vil uddanne mange flere dygtige sygeplejersker, siger formand i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.
Fagforeningensbossen pointerer dog, at hun er glad for, at regeringen har sat sig et mål om flere sygeplejersker, da der allerede nu er et væld af ledige stillinger, hvilket kun vil blive forværret frem mod 2025. Til den tid kommer der til at mangle 6.000 sygeplejersker ifølge Dansk Sygeplejeråds egen analyse.
Men det vil kunne få store konsekvenser for både sygeplejerskernes niveau og for antallet af studerende, der bliver færdiguddannet, hvis man ikke følger visionen om flere sygeplejersker op med en brat stopper for besparelserne.
- I øjeblikket oplever jeg, at man forringer rammerne for uddannelsen og for de studerende i en sådan grad, at vi risikerer et væsentligt større frafald. Besparelserne er kommet over en kant, hvor det overhovedet ikke hører hjemme, siger Grete Christensen.
Hos Professionshøjskolen Absalon i Roskilde oplever man toprocentsbesparelsen hver eneste dag.
- Vi vil selvfølgelig gerne uddanne flere sygeplejersker, når det er det, som der er brug for. Så vi glæder os til at se regeringens udspil og detaljerne i det. Hvis ompriorteringsbidraget fortsætter, så er det selvfølgelig noget, vi skal i dialog med regeringen om, siger Camilla Wang, der er rektor på skolen og næstformand for Danske Professionshøjskoler.
Socialdemokratiet vil fjerne omprioriteringsbidraget
Hos Folketingets største parti, Socialdemokratiet, går man selv til valg på et løfte om 1.000 flere sygeplejersker.
Her går man dog skridtet videre og fastslår, at omprioriteringsbidraget kommer til at være en saga blot, hvis partiet vinder regeringsmagten ved det kommende folketingsvalg.
- Det omprioriteringsbidrag, der ligger på sygeplejerskeuddannelserne i dag, er med til at forringe uddannelsen, og derfor skal vi have det fjernet øjeblikkeligt. Det kan forbedre vilkårene for de studerende, og vi vil kunne få væsentligt mere positive studerende fra begyndelsen af, siger partiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, og fortsætter:
- Vi bliver simpelthen nødt til at se på, hvordan forholdene for professionshøjskolerne generelt kan forbedres. Som socialdemokrater vil vi øjeblikkeligt kaste os ind i en drøftelse af, hvad vi kan gøre både kortsigtet og på langt sigt, hvis vi får regeringsmagten, siger han og fortæller, at Socialdemokratiet gerne vil deltage i forhandlingerne om sundhedsreformen, hvis de bliver inviteret.
DF: Besparelserne skal stoppe - senest i 2022
Hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, fortæller finansordfører René Christensen, at partiet selv tog spørgsmålet om flere sygeplejersker op i finanslovsforhandlingerne.
Ifølge ordføreren betød det helt konkret, at det blev skrevet ind i finansloven, at skoler, der ønsker et større optag, skal have mulighed for det.
René Christensen, hvordan kan du forsvare, at I kræver, at uddannelserne skal spare to procent om året, samtidig med at de skal uddanne flere sygeplejersker?
- Forrige år fjernede vi jo omprioriteringsbidraget på hele sundhedssektoren. I den seneste finanslov fjernede vi omprioriteringsbidraget på erhvervsskolerne. Og der er heller ingen tvivl om, at vi skal se på, om den aftale, der gælder omprioriteringsbidrag på professionshøjskolerne og de videregående uddannelser frem til 2022, om det er den rigtige. Vi mener helt klart, at det skal stoppe – i hvert fald i 2022, siger han.
Men er det et krav fra jer i forhandlingerne om sundhedsudspillet, at omprioriteringsbidraget på sygeplejeuddannelsen skal fjernes?
- Det har været sådan tidligere – og nu må vi se, om det kommer til at passe ind her – men det, der har ligget i kortene, er, at vi er begyndt at arbejde med det frem mod den kommende finanslov for 2020. Her skal vi se på, om det eventuelt skal justeres eller fjernes, siger han og fortæller, at en beslutning skal tages på et oplyst grundlag:
- Vi var med til at indføre omprioriteringsbidraget for at sige til de her statslige institutioner og skoler, at de skulle se på, hvordan de driver deres institution og se, om de kan gøre det bedre. Og de to procent er jo ikke faldet ned i et sort hul. Det er jo penge, vi blandt andet har brugt på sundhedsområdet.