Regeringen vil sende fregat til Det Røde Hav: Sikkerhedssituationen er spidset til

Flere fragtskibe er blevet angrebet af Houthi-bevægelsen i området den seneste tid.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen efter mødet med Det Udenrigspolitiske Nævn i dag. Med Folketingets opbakning vil de indsætte en dansk fregat i Det Røde Hav. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Danmark vil sende en fregat til Det Røde Hav og Adenbugten som reaktion på, at sikkerhedssituationen i området er spidset til.

Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) efter et møde med Udenrigspolitisk Nævn.

- Vi er bekymrede over den alvorlige situation, der udspiller sig i Det Røde Hav, hvor de uprovokerede angreb mod den civile skibstrafik fortsætter. Det har afgørende betydning for både dansk og international skibstrafik og for udviklingen i regionen, at man kan sejle sikkert i området, siger Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.

Bidraget sker som led i en defensiv amerikanskledet indsats for maritim sikkerhed i Det Røde Hav og Adenbugten.

- Danmark bidrager allerede til den maritime sikkerhed i området, og regeringen ønsker at øge bidraget med indsættelse af en dansk fregat, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Det er en 'alvorlig mission'

Flere fragtskibe er blevet angrebet i Det Røde Hav af Houthi-bevægelsen fra Yemen den seneste tid. Mærsk satte blandt andet skibstrafikken i Det Røde Hav på midlertidig pause tidligere på måneden, efter et af dets skibe blev beskudt.

- Det truer søfolks sikkerhed, det truer den maritime sikkerhed, det truer grundlæggende også verdenshandlen, siger Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde.

- 12 procent af den internationale skibstrafik går i princippet op den vej igennem Det Røde Hav og Suez-kanalen, og hvis det lykkes houtierne de facto at blokere det, så kommer det på alle måder med en forfærdelig regning, siger han.

Derfor har USA etableret Operation Prosperity Guardian (OPG), der er et internationalt samarbejde, der skal sikre retten til fri sejlads i området. Det er den operation, regeringen nu vil bidrage med en dansk fregat til i begyndelsen af det nye år.

(Foto: © Grafik: Lise Grønvald Nielsen)

Regeringen vil fremsætte beslutningsforslag til Folketinget om fregatten i starten af det nye år med planer om at udsende fregatten fra ultimo januar.

- Af hensyn til planlægningen og af hensyn til at sende et signal til vores samarbejdspartnere, men i øvrigt også til houthierne, har det været vigtigt at rådføre os med nævnet her i dag, og altså kunne sige, at vi har Folketingets opbakning til det.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen kalder det en "alvorlig mission".

- Det er sådan, at skibe bliver angrebet af houthierne, og derfor skal man selvfølgelig også kunne være i stand til at forsvare sig selv, og det kommer fregatten også til, siger forsvarsministeren.

- Derudover er det her også for at sikre den fri verdenshandel.

Houthi-bevægelsen er støttet af Iran og har taget ansvaret for angrebene på skibene i Det Røde Hav, som blandt andet sker med droner og missiler.

Houthierne støttes Hamas i kampen mod Israel, og houthierne hævder derfor at ville angribe alle skibe med forbindelse til israelske interesser, skriver Ritzau.

Troels Lund Poulsen og Lars Løkke Rasmussen efter mødet med Udenrigspolitisk Nævn: