I ugevis er skibe blevet angrebet ved Det Røde Hav - nu skal et internationalt samarbejde beskytte dem

Omkring Det Røde Hav er handelsskibe i ugevis blevet angrebet af Houthi-bevægelsen. Nu sender den danske regering en officer afsted til området.

Siden november er flere skibe blevet angrebet og boardet af Houthi-bevægelsen omkring Det Røde Hav. På billedet ses en Houthi-helikopter i færd med at boarde et skib. Nu skal et internationalt samarbejde forsøge at stoppe angrebene. Samtidig vælger flere rederier at tage en lang omvej i stedet for at sejle gennem Det Røde Hav. (Foto: © HOUTHI MILITARY MEDIA, Ritzau Scanpix)

Skibe fra hele verden er de seneste uger blevet angrebet, mens de sejlede omkring Det Røde Hav ud for Yemen.

Det er Houthi-bevægelsen, der har taget ansvaret for angrebene, hvor de enten har affyret missiler mod skibene eller har bordet dem.

Så sent som natten til tirsdag var der nye angreb. Ifølge Houthi-bevægelsen angriber de skibene på grund af krigen mellem Hamas-bevægelsen og Israel.

De siger, at de på vegne af palæstinenserne skyder på skibe i farvandet, der enten er israelske eller på vej til Israel.

Dog er flere skibe, der intet har med Israel at gøre, også blevet angrebet.

Danmark sender officer afsted

Der har været så mange angreb de seneste uger, at det internationale samfund nu sætter ind for at prøve at stoppe angrebene.

Et multinationalt sikkerhedssamarbejde blev offentliggjort mandag aften, og også den danske regering sender et bidrag afsted.

Det sker i form af en stabsofficer, der bliver sendt til Det Røde Hav. Det fortalte forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn tirsdag, hvor han kaldte situationen "meget bekymrende".

- Vi kan ikke være med alle steder i verden, men jeg er åben overfor, at vi skal give et yderligere militært, substantielt bidrag, hvis vi vurderer, at det er nødvendigt, sagde han.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen(V) efter møde i Det Udenrigspolitiske Nævn på Christiansborg. (Foto: © Thomas Traasdahl, Ritzau Scanpix)

Stabsofficereren skal følge situationen og "give et indblik i, hvordan tingene udvikler sig", som forsvarsministeren sagde.

Adspurgt, om det ikke var et ret lille bidrag, svarede ministeren, at han ikke ville udelukke, at man på sigt ville sende yderligere bidrag afsted.

Derudover deltager USA, Storbritannien, Bahrain, Canada, Frankrig, Italien, Holland, Norge, Seychellerne og Spanien i et multinationalt samarbejde, hvor man vil hjælpe hinanden med at gennemføre fælles patruljer i området for at beskytte skibene.

Det amerikansk ledede initiativ bliver kaldt operation 'Prosperity Guardian'.

- Dette er en international udfordring, der kræver kollektiv handling. Angrebene truer den frie handel i området, sætter uskyldige søfolks liv på spil og bryder med internationale love, siger den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, tirsdag.

Også et Maersk-skib er blevet angrebet de seneste uger. Du kan se, hvor det skete - og generelt, hvor skibene bliver angrebet - på kortet her:

Det er dog ikke noget, der vil få Houthi-bevægelsen til at stoppe angrebene.

Sådan lyder meldingen fra talsmanden Mohammed al-Bukhaiti på X, tidligere Twitter.

- Selv hvis USA lykkes med at mobilisere hele verden, vil vores militæroperationer ikke stoppe. Uanset, hvad det koster os, skriver han ifølge nyhedsbureauet AFP.

En lang og dyr omvej

Angrebene har fået flere rederier til for nuværende at standse sejladsen igennem Det Røde Hav og finde andre veje. Det gælder også for det danske rederi A.P. Møller-Maersk.

Her omdirigerer man 20 skibe på grund af situationen i området. Det oplyser selskabet tirsdag i en pressemedelelse.

Maersk har selv oplevet et angreb mod et af sine skibe og meddelte i den forbindelse, at man foreløbig ville suspendere al trafik gennem Bab Al-mandab-strædet ved Det Røde Hav.

I stedet skal turen forbi Afrikas sydspids. Og det bliver en stor og dyr omvej.

- Det er en tur på 7.300 kilometer ekstra, hvis de skal rundt om Afrika, sagde skibsteknisk ekspert Hans Otto Kristensen, som er tidligere leder af DTU Maritime og chefkonsulent i Danmarks rederiforening, i weekenden.

Den længere rute vil tage ti døgn ekstra og koste omkring seks millioner kroner mere.

Containere læsses på et Maersk-skib. (Foto: © Jon Nazca, Ritzau Scanpix)

Skibene vil nemlig skulle bruge 885 tons olie yderligere ved at sejle sydom. Det er knap 3.000 ton CO2, der bliver sluppet ud ekstra ved at tage den længere rute, ifølge Hans Otto Kristensens beregninger.

Andre rederier og firmaer, der har sat sejlads gennem Det Røde Hav på pause, tæller schweiziske MSC, franske CMA CGM, samt oliegiganten BP.

Samtidig siger shippingfirmaet Evergreen Line, der er et af verdens største, at man indtil videre stopper med at fragte israelske varer gennem Det Røde Hav.

- Af hensyn til vores skibe og besætningers sikkerhed vil vi omgående midlertidigt stoppe med at tage imod og sejle med israelsk last. Og vi har også bedt vores skibe om at lade være med at sejle gennem Det Røde Hav indtil videre, siger Evergreen Line ifølge BBC.