Regeringen åbner for kompensation for corona-aflysninger: 'Vi er til at snakke med'

Spillesteder overvejer at rejse erstatningskrav mod Statsministeriet.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er klar til at hjælpe virksomheder, der må aflyse arrangementer på grund af coronavirus. (ARKIV) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Med sundhedsmyndighedernes opfordring til, at alle større arrangementer med over 1.000 mennesker bliver aflyst eller udskudt, står erhvervslivet med regningen. Særligt oplevelsesindustrien kan blive hårdt ramt, hvis koncerter og forestillinger skal aflyses.

De tiltag, som regeringen har anbefalet for at indæmme smittespredning af det nye coronavirus, blev i går præsenteret af statsminister Mette Frederiksen (S) flankeret af en række talspersoner fra danske myndigheder på et pressemøde i Statsministeriet.

Om aflysningerne af større arrangementer, sagde Mette Frederiksen:

- Det er en opfordring, som vi forventer, bliver efterlevet. Meldingen fra myndighederne er, at man skal aflyse arrangementerne, hvis de er med mere end 1.000 deltagere.

Men når regeringen kun opfordrer til at aflyse større begivenheder, er det op til de enkelte private aktører at gøre tiltag til at stoppe smittespredning, vel at mærke for egen regning.

Administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, kræver, at regeringen ændrer deres opfordring til et regulært påbud.

- Vi står i en meget alvorlig situation. Vi taler om rigtigt mange arbejdspladser, der bliver ramt, og rigtig meget omsætning, der går tabt. Det burde være et lovbestemt påbud, jævnfør epidemilovens paragraf syv, siger han.

Tab for millioner af kroner

Og hos Dansk Folkeparti synes man også, at det er et problem, at regeringen kun kommer med anbefalinger.

For det går altså ud over koncertstederne, når det er op til dem selv at aflyse, siger partiets erhvervs- og vækstordfører Hans Kristian Skibby:

- Når det kun er en anbefaling, der kommer, så har man ikke de force majeure-regler, der gælder i forhold til forsikringsselskaberne, der skal udbetale en eventuel erstatning. Derfor synes Dansk Folkeparti, at regeringen skal smide et forbud på bordet.

Spillestedernes brancheorganisation, Dansk Live, overvejer nu at sende et erstatningskrav til Statsministeriet.

- Man kan stå tilbage med et tab, som på mange måder er affødt af, at statsministeren går så relativt firkantet ud med en anbefaling, der minder om et påbud. Så det tab, der kommer ud af det, kan rejses mod Statsministeriet, siger advokat for Dansk Live, Pernille Backhausen og fortsætter:

- Afhængigt af, hvor mange aflysninger der kommer, så taler vi om millioner af kroner.

Regeringen vil gerne hjælpe

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger, at regeringen er klar til at kompensere en del af de tab, som arrangører af for eksempel koncerter har, fordi de må aflyse på grund af coronavirus.

- Jeg vil gerne sige – og også meget direkte – at vi gerne vil drøfte muligheden for at kunne lave en eller form for kompensation, så vi kan afbøde de negative effekter. Vi gør os nogle konkrete overvejelser i regeringen om, hvordan man kan lave sådan en model.

Simon Kollerup skal mandag mødes med repræsentanter for erhvervslivet for at diskutere, hvordan det konkret kan ske. Han har penge med til bordet.

- Jeg synes, at der er noget flot i, at vi i Danmark kan snakke sammen uden at skulle påbyde hinanden forskellige ting og sager. Det at komme med en anbefaling som regering, og at den bliver fulgt op af meget ansvarligt erhvervsliv, er kun værd at rose.

Som reaktion på det mulige sagsanlæg fra Dansk Live opfordrer erhvervsministeren til dialog.

- Vi er til at snakke med, siger ministeren.

SF’s gruppeformand, Jakob Mark, opfordrer kulturministeren til at indkalde til drøftelser for at sikre, at de kulturinstitutioner, der bliver ramt, kan få den støtte, de har brug for.

- De gør et mega vigtigt arbejde, så det vil være synd, hvis de måtte lukke på baggrund af det her.

SF anbefaler en hjælpepakke til de kulturinstitutioner, der bliver ramt.

- Vi foreslår, at man opretter en nødpulje, man kan søge, og at man udskyder skatte- og momsbetalingen for påvirkede kulturinstitutioner, så de kan bygge noget mere opsparing op.

Om coronavirusset

  • Hvor farligt er det? Forskere kæmper fortsat med at fastslå dødeligheden. I begyndelsen lød det, at coronavirusset var mindre farligt end Sars, men siden er der opstået tvivl om, hvor transparente de kinesiske myndigheder er. Ifølge internationale forskere kan smittetallene i Kina være helt op til ti gange højere. WHO har analyseret 17.000 smittetilfælde. Her fastslog de, at dødeligheden lå under to procent, men historisk set har tidlige "dødelighedsanalyser" af epidemier vist sig at være utroværdige. Til sammenligning havde Sars-virusset en dødelighed på knap ti procent.

  • Hvordan bliver man smittet? De fleste luftbårne virusser smitter gennem hoste og nysen. I starten afviste kinesiske myndigheder, at det kunne spredes mellem mennesker, men det har siden vist sig at være forkert. Nu advarer forskere om, at syge personer kan smitte andre, allerede inden de mærker symptomer.

  • Hvor begyndte udbruddet? I begyndelsen af januar rapporterede flere internationale medier, at en mystisk sygdom havde ramt 59 personer i den kinesiske by Wuhan. Sygdommen blev kædet sammen med et marked, der solgte levende fisk, fugle og andre dyr. I dag vides det fortsat ikke, hvilket dyr der var kilden til sygdommen, og lukningen af 'kødmarkedet' i Wuhan har gjort det umuligt at undersøge.

  • Er der en vaccine på vej? Ja, men det vil tage måneder - og måske år. Trods teknologiske fremskridt er det en dyr og risikabel proces at udvikle nye vacciner. Efter Sars-udbruddet i 2003 gik der 20 måneder, inden en vaccine var klar. Den blev aldrig nødvendig, da udbruddet var under kontrol.

  • Kilder: Sundhedsstyrelsen, New York Times.