Barnebrude er et internationalt problem, men når Inger Støjberg (V) bruger Red Barnet til at argumentere for sin egen politik på området, så er det med til at skabe et unuanceret billede.
Sådan lyder det fra generalsekretæren i den danske del af Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm. Reaktionen kommer, efter at udlændinge- og integrationsministeren i morges lagde et opslag på Facebook med et billede af den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, der i dag er administrerende direktør for Save the Children International.
- Hun (Støjberg, red.) sætter fokus på en vigtig sag, men jeg synes, at hun forvrænger vores budskab. Vi har lavet en global kampagne om, at der er 700 millioner barnebrude i verden. Nogle af dem er ned til otte år, og de får stjålet deres barndom. Det sammenholder hun så med en håndfuld piger på danske asylcentre, og det er i hvert fald ikke med til at nuancere diskussionen, siger generalsekretær Jonas Keiding Lindholm.
Hvis du har svært ved at hitte rede i hele sagen, så lavede DR Nyheder nedenstående video forud for det første samråd 1. juni.
Støjberg: Lyt til vores tidligere statsminister
Støjbergs opslag kom få timer forud for, at hun i dag for anden gang skulle i samråd om den ulovlige instruks fra februar 2016. Den lød på, at man skulle adskille alle mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefæller i landets asylcentre uden at have foretaget en individuel vurdering.
Ministeren har erkendt, at instruksen var mod reglerne, men har samtidig udtalt, at oppositionen driver en heksejagt mod hende. Det adresserede hun endnu en gang i morgenens Facebook-opslag.
- Jeg ville ønske, at flere socialdemokrater – og resten af venstrefløjen – lyttede til vores tidligere statsminister i denne sag, lød det blandt andet i opslaget, hvor Helle Thorning-Schmidt stod med en seddel med ordene "An end to child marriage" (Slut med at børn bliver gift, red.).
Støtter ikke Støjbergs politik
Red Barnet har dog tidligere udtalt, at de ikke bakker op om Støjbergs politik om, at man skal skille alle mindreårige asylsøgere fra hinanden på landets asylcentre.
Og den holdning har man stadig i organisationen, fortæller generalsekretær Jonas Keiding Lindholm.
- Hvis den ene part er under 15 år, er der ingen tvivl om, at de skal skilles ad straks, og at sagen skal overdrages til de sociale myndigheder og politiet. Men hvis den ene part er 15, 16 eller 17 år, og ægteskabet er indgået frivilligt og af kærlighed, så kan de stadig være gift, siger han og fortsætter:
- Men hvis en individuel vurdering viser, at ægteskabet er indgået ved tvang, så skal de skilles ad straks, slår generalsekretæren fast.
DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt. Hun meddeler via sin presseansvarlige, at hun ikke ønsker at udtale sig om Facebook-opslaget.
Samrådet med Inger Støjberg varede i omkring 2,5 timer, og det kom blandt andet frem, at der i mindst to og en halv måned blev administreret i strid med loven, da udlændingemyndighederne i foråret 2016 begyndte at adskille mindreårige asylpar.
Hele den historie kan du læse herunder.
Se hele Inger Støjbergs Facebook-oplslag