Det kan godt være, at Mette Frederiksen og Socialdemokratiets budskab om enegang i regeringsdannelsen har været et slag i ansigtet på De Radikale. Men budskabet har ikke slået partiet ud af kurs, og fået det Radikale Venstres kompas til at hælde mod højre.
Trods meldingen vil blot tre ud af 130 byrådsmedlemmer, regionsrådsmedlemmer og medlemmer af hovedbestyrelsen i partiet pege på Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), som statsminister efter næste valg. Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget blandt medlemmerne, der sidder på tillidsposter i partiet, og hvor mere end halvdelen har svaret.
På Christiansborg afviser Sofie Carsten Nielsen (B), der er næstformand i partiets folketingsgruppe, også at ændre kursen og se mod blå blok, når der skal peges på en statsministerkandidat.
- Vi giver stadig Mette Frederiksen muligheden for at forhandle, men det er klart, vi er også med til forhandlingerne for at give hende nøglerne til Statsministeriet, siger Sofie Carsten Nielsen.
Morten Østergaard som statsminister
Trods fravalget af Lars Løkke Rasmussen er det ikke Mette Frederiksen, de fleste peger på, når der skal sættes navn på deres foretrukne statsministerkandidat. 25 af de 130 medlemmer angiver Mette Frederiksen, mens 41 af de 130 – svarende til 30 procent af dem, der har svaret rundspørgen, peger på partiets egen politiske leder, Morten Østergaard.
En af dem, der mener, Østergaard bør sætte sig i spidsen ved regeringsforhandlignerne, er Tommy Petersen, der er medlem af borgerrepræsentationen i København.
- Jeg synes, vi er dér nu i dansk politik, hvor det giver mest mening at pege på os selv, fordi når man kigger på dem, der ellers bliver udråbt som statsministerkandidater, så ligger vores visioner så langt væk fra deres, at der er behov for et alternativ, siger han.
Han erkender, at hans holdning til det spørgsmål har flyttet sig inden for de seneste par år ”i takt med det værdiskred, vi har set fra Socialdemokratiet.”
I Skanderborg er der ikke forskel på S og DF
Anderledes er det i Skanderborg, hvor de Radikales folketingskandidat Susan Kronborg, har svært ved at se forskel på Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.
- I betragtning af, at Mette Frederiksens politik efterhånden virker som Dansk Folkeparti, så er Lars Løkke et mere oplagt valg, fordi den politik han forhåbentlig ender med at føre ikke ender med at være en kopi af Dansk Folkepartis, siger hun.
På Frederiksberg vil folketingskandidat Ruben Kidde fortsat pege på Mette Frederiksen baseret på en forventning om, at ”Socialdemokratiet finder tilbage til noget af det, som jeg kender dem for i gamle dage”.
- Jeg mener, vi skal pege på en socialdemokratisk ledet regering, hvis det giver mening i forhold til den politik, vi kan få ført efter valget. Siden 00’erne har vi ikke set, at der kommet noget som helst godt af det med Venstre og Dansk Folkeparti, siger han og tilføjer:
- Der har hidtil være bedre muligheder for at skabe noget progressivt sammen med Socialdemokraterne.
Utopisk at pege på os selv
På Christiansborg afviser Sofie Carsten Nielsen tanken om, at partiet skulle stille med Morten Østergaard som statsministerkandidat, som ”utopisk”.
- Jeg tænker, det er dejligt, at der er så bred opbakning hos De Radikale, men sådan bliver det ikke. Vi har ikke nogen statsministerkandidat selv, siger hun.
Mens kompasset hos de tillidsvalgte altså fortsat hælder mod rød blok i Folketinget, så er de mere uenige om, hvorvidt De Radikale fortsat skal søge indflydelse i et regeringssamarbejde. 38 af de 130 adspurgte erklærer sig overvejende eller helt enige i, at partiet fortsat skal forsøge at komme med i en regering, mens 42 medlemmer svaret det modsatte. Resten ønsker enten ikke at svare spørgsmålet eller har endnu ikke taget stilling.
Sofie Carsten Nielsen har heller ikke smækket med døren endnu:
- Vi har altid ambitioner om at få indflydelse, og det er det, det handler om. Hvor får vi mest radikal politik igennem. Om det er i eller udenfor regeringen er ikke afgørende, siger hun.
Èn ting er dog fælles for stort set samtlige, der har svaret: opbakningen til Morten Østergaard er intakt. 92 procent af de adspurgte – 121 medlemmer – er enten overvejende eller helt enige i, at de fortsat har tillid til den politiske leder.