Radikale og Enhedslisten undrer sig over røde partiers ja til boligjob-ordning

Regeringens aftale om et grønt håndværkerfradrag er socialt skæv, mener Enhedslisten, mens Radikale kalder ordningen for ineffektiv.

Der er intern uenighed i rød blok om den nye boligjobaftale. (Foto: © Colourbox.com, ColourBox.com)

Socialt skæv. Ineffektiv. Helt godnat.

Ordene er mange, men knap så pæne fra de øvrige partier i rød blok, efter Alternativet og SF mandag lavede en aftale om at genindføre håndværkerfradraget – den såkaldte boligjobordning – med tilbagevirkende kraft.

Enhedslistens fungerende skatteordfører, Finn Sørensen, undrer sig over, hvorfor de to partier fra rød blok vil sige ja til en ordning, der efter hans mening er socialt skæv.

- Boligjobordningen bruges først og fremmest af de mest velhavende boligejere. Den skaber heller ikke mange nye job. Det er da helt godnat at give tilskud til renovering af sommerhuse i udlandet og helt urimeligt, at tilskuddet ikke kan udnyttes af almene boligforeninger.

Kun håndværkerfradrag til private lejere

I den nye aftale er der afsat midler til energibesparende initiativer. Men pengene er øremærket til initiativer i private udlejningsboliger, hvilket ifølge fungerende skatteordfører Finn Sørensen rammer socialt skævt. Lejerne i cirka 550.000 almene boliger får nemlig ikke mulighed for at udnytte fradraget.

Samtidig hæfter Finn Sørensen sig ved, at der endnu ikke er anvist finansering for ordningen i 2016 og 2017.

Radikale: Ineffektiv ordning

Tommelfingeren er også vendt solidt nedad hos Radikale Venstres skatteordfører, Martin Lidegard, der henviser til en evaluering fra Skatteministeriet tidligere på året, som viste, at ordningens effekt på sort arbejde er stærkt begrænset.

- Det er svært at se, hvad SF og Alternativet får ud af at redde Løkke med en dyr, ineffektiv ordning, der hverken hjælper effektivt på grøn omstilling eller sort arbejde.

- Hvis man ønsker reel grøn omstilling, skal man ikke klatte pengene væk på den her måde, men sætte ambitiøse mål og forfølge dem. Boligjobordningen er noget af det dyreste jobskabelse og grønne omstilling, der kan købes for penge, siger Martin Lidegaard.

SF: Hus forbi

At lejerne i de omkring 550.000 almene boliger ikke får mulighed for at benytte håndværkerfradraget er der ifølge SF-formand Pia Olsen Dyhr en grund til. Hun melder hus forbi på kritikken fra Enhedslistens Finn Sørensen.

- Vi har sammen med Enhedslisten sikret de almennyttige boliger via to milliarder på finansloven 2015, hvoraf 350 millioner skal bruges til energirenoveringer. Det har de vist glemt i skyndingen, skriver hun til DR Nyheder.

Enhedslisten står dog fast på kritikken af aftalen.

- Det har vi da ikke glemt, men nu laver hun en ordning, der først og fremmest tilgodeser de rigeste husejere, svarer Finn Sørensen.

Men anerkender du ikke, at I rent faktisk har brugt penge på lejerne i de almennyttige boliger også?

- Jo, det har vi jo selv været med til. Men her er det jo rigtig mange penge, man bruger til andre. Det er da fint nok, at lejerne i de private boliger får mulighed for at bruge ordningen, men nu laver hun (Pia Olsen Dyhr, red.) en ordning, der først og fremmest tilgodeser de rigeste husejere, siger Finn Sørensen.