Radikale med centralt krav til finansloven: Lærerne skal have en milliard ekstra om året

Socialdemokratiet tøver med opbakning til det radikale krav.

Lærerne skal have en milliard ekstra om året for at øge mulighederne for, at den så omdiskuterede skolereform fra 2013 kan blive en succes. Dengang gik lærerne på barrikaderne - blandt andet her ved Geels Bakke i Holte. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2013) (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Da Radikale var i regering med Socialdemokratiet og SF fik de under stor virak og kaos for tusinder af børnefamilier og skolelærere landet over gennemført en folkeskolereform.

Men siden da har især lærerne brokket sig højlydt, fordi de mangler hænder til at løse dagligdagens både nye og gamle opgaver på landets folkeskoler.

Nu vil Radikale med et helt centralt krav til den kommende aftale om kommunernes økonomi og i finansloven for 2020 komme lærerne i møde med en milliard kroner til ekstra hænder og hoveder på lærerværelserne.

Det siger partiets næstformand og finansordfører, Sofie Carsten Nielsen, under Radikales sommergruppemøde på Fyn.

- Det er vores allervigtigste prioritet, og derfor skal vi have det i gang nu. Det er det, selv om vi så erkender, at så har vi taget hul på finansloven og også brugt en del af de penge, der er at gøre med. Men det her er afsindig vigtigt, og det er nu, kommunerne og lærerne skal vide det, siger Sofie Carsten Nielsen.

Ambitionen fra Radikale er, at lærermilliarden allerede bliver en del af økonomiaftalen mellem kommunerne og regeringen, der fastlægger kommunernes budgetter for 2020. Derfor skal aftalen lukkes hurtigst muligt med en delaftale til finansloven, så parterne ved, hvad de har at forhandle om i forhandlingerne om kommuneaftalen. De forhandlinger finder sted i de kommende uger.

Vil have delaftale for finansloven 2020 allerede nu

Radikale anviser ingen finansiering for forslaget. De forklarer, at pengene skal findes i forhandlingslokalet. Men delaftalen til finansloven lægger Radikale altså op til allerede at lukke nu, selv om Socialdemokratiets formand, landets statsminister, Mette Frederiksen, endnu ikke har præsenteret et finanslovsforslag.

- Lærerne har fortalt igen og igen siden 2013, at de ikke har tid nok til at sikre den bedste kvalitet i undervisningen, og det er uholdbart. Derfor foreslår vi det her årlige boost på en milliard til folkeskolen, så vi sikrer, at de forventninger, som vi jo har til folkeskolen, der har en helt særlig rolle i Danmark, også står mål med den tid, som lærerne har til at indfri dem, siger Sofie Carsten Nielsen.

Ifølge Radikale kan en milliard kroner give omkring 1.800 ekstra lærere til folkeskolen. Det er meningen, at Danmarks Lærerforening og KL sammen skal udmønte de ekstra penge, der skal gå til netop ekstra lærere.

Radikale erkender: Dele af folkeskolereformen halter

Mandagens skolestart blev da også bemærket af børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der i et brev til landets lærere erkendte det uskønne forløb omkring skolereformen i 2013.

Derfor håber Sofie Carsten Nielsen og Radikale også på opbakning fra regeringen og et flertal i Folketinget til at give lærerne en ekstra milliard hvert år.

- Det er et underfinansieret område i forhold til de mange krav, vi har stillet. Folkeskolen løfter virkelig mange opgaver i Danmark, og vi har virkelig brug for de allerbedste lærere, og vi har også brug for, at de trives, siger den radikale næstformand.

Og så er det radikale forslag til en del af finansloven et vink med en vognstang til S-regeringen, siger Sofie Carsten Nielsen. Nu må de i gang med at løse nogle af de problemer, der blev italesat i valgkampen og de efterfølgende forhandlinger:

- Det her er det altoverskyggende og det, der skal handles på nu. Så vi står egentlig bare utålmodigt og venter på at komme i gang.

Socialdemokratiet vil ikke sætte beløb på

Det har ikke været muligt at få et interview med finansminister Nicolai Wammen (S), der skal sidde for bordenden ved både finanslovsforhandlingerne samt forhandlingerne om kommunernes økonomi for 2020.

I stedet har Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, givet partiets besyv med på sagen og bakker op om tankerne hos Radikale.

- Men det er klart, når man har overtaget en situation, hvor den tidligere regering har lavet en underfinansieret velfærd og underfinansieret folkeskolen i flere år, så tør jeg endnu ikke sige, hvor langt vi kan komme på den første finanslov. Men vi er enige med Radikale i, at der er et behov for at styrke folkeskolen, siger den socialdemokratiske finansordfører.

Regeringen ventes at forhandle med kommunerne om den kommunale økonomi for 2020 i de kommende uger.