Analyse: Nye Borgerlige har en chance

Bedst som man troede, at dansk politik ikke kunne blive mere spændende, så er et nyt parti på vej: Nye Borgerlige har en pæn chance for at komme i Folketinget.

Nye Borgerlige afleverede underskrifter i Indenrigsministeriet onsdag aften. Peter Sejr og Pernille Vermund. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Som om der ikke var rod nok i det borgerlige Danmark, så kommer der nu endnu et medlem. Formentlig. Og sikke et medlem: Ikke flere flygtninge, skatten ned på 40 procent og ud af EU.

Det hele er skudt i gang med den noget opsigtsvækkende overskrift: Dansk Folkeparti er for blødsødne i udlændingepolitikken. Hvornår har nogen sidst sagt den slags? Og spørgsmålet er jo lige til: Har de – nu, hvor de er blevet opstillingsberettiget til Folketinget – overhovedet en chance for at komme ind?

Jeg vover og kaster mig ud i forudsigelsen: Ja, og chancen er pæn. Ikke 10 procent af vælgerne, men rigeligt til at kunne passere spærregrænsen på to procent.

Dels er formanden Pernille Vermund allerede braget igennem mediemuren. Hvornår har vi senest set en ukendt politiker, hvis fornemmeste post hidtil har været en byrådsplads i Helsingør tilbage i 2011, så hurtigt blive så kendt? Det er kun 10 måneder siden, at Nye Borgerlige blev stiftet, og hun er allerede en kendt gæst i Deadline og Debatten. Hun er blevet portrætteret af Zetland og i Berlingske.

Se Pernille Vermund svare på fem skarpe spørgsmål om Nye Borgerlige:

Det fortæller, at hun har gennemslagskraft. Hun kan kommunikere, og det er ikke uvæsentligt i det i forvejen højtråbende borgerlige Danmark.

Så er der politikken. En udlændingepolitik, der er så stram, at Vermund med rolig stemme beskylder DF for at være blødsødne. DF taler og taler. Det bliver ikke til noget. Udlændinge bliver kombineret med en økonomisk politik, der minder lidt om det oprindelige Dansk Folkeparti tilbage fra 1996. Det vil sige ned med skatten. Samme vej med bureaukratiet og et opgør med kontrol. Man kan næsten høre Mogens Glistrup og råbet efter frihed. Og måske nogle af Dansk Folkepartis vælgere også kan det? Og måske savner nogle DF’ere den tid?

DF har travlt

Dansk Folkeparti har travlt med at sige, at det ikke betyder så meget med Nye Borgerlige. Der vil ikke komme nogen vælgervandring fra DF, har det lydt fra Thulesen Dahl, men så er det dog bemærkelsesværdigt, hvor meget tid Dansk Folkeparti har brugt på Pernille Vermund. Særligt Martin Henriksen har haft travlt med at advare mod partiet og kalder Nye Borgerlige for Liberal Alliance 2.0. Og da Vermund på Facebook kom til at skrive pænt om debattøren Sherin Khankan, så blev hun straks overfaldet af Henriksen. Hvis man kan rose Khankan, så kan man ikke også være hård i udlændingepolitikken, lød det.

Så Dansk Folkeparti har haft travlt.

Det har de også hos de Konservative, som er det parti, Vermund kommer fra. Formand Søren Pape og Co. er efterhånden så små, at der ikke er meget at hente. De fik i den seneste måling fra Epinion 2,7 procent af stemmerne, men de få tilbageværende nationalkonservative vil være oplagte. Altså dem, der tænker Gud, konge og fædreland og et samfund, hvor skatten kommer ned, markant ned, og borgerne i højere grad må klare sig selv. Ganske sigende var hendes oprindelige tanke med partinavnet, at de skulle hedde Vi Konservative.

Udfordringerne

Men der er store udfordringer undervejs. Den største handler om troværdigheden. Hvordan kan man bare lukke grænsen i de næste 10-15 år? Stoppe al asylbehandling? Kan man virkelig afskaffe al integration? Ja, du læste rigtigt. Ikke mere integration i kommunerne. Folk må selv betale for et dansk kursus, hvis de vil lære sproget. Ingen penge fra de offentlige kasser overhovedet for andre end danske statsborgere. Dem, som er på kontanthjælp i dag, får dog en overgangsordning på to år, men så er kassen også lukket i for dem.

For nogle lyder det simpelt. Også for simpelt og så er vi tilbage ved troværdigheden. Tror folk virkelig på det, selv om mange danskere ønsker udlændingepolitikken strammet yderligere? Det bliver udfordringen.

Sker det, så vil det til gengæld bidrage til underholdningen i det borgerlige Danmark. Nye Borgerlige har allerede meddelt, at de ikke kan støtte Lars Løkke Rasmussen, hvis han ikke på tre områder får bremset op i udlændingepolitikken. Så det kan godt være, at Løkke for tiden er temmelig træt af sine borgerlige venner, men det vil være vand i forhold til en fremtid med Nye Borgerlige i Folketinget.

Dansk politik har sjældent været mere spændende.