Politisk korrespondent: Ny regering får et svært liv

Lykken er ikke gjort for den nye regering, selvom den nu kan mønstre 53 mandater, siger DR's politiske korrespondent.

Den nye trekløverregering blev præsenteret på Marienborg i dag. Her ses fra venstre Anders Samuelsen, Lars Løkke Rasmussen og Søren Pape Poulsen. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Det var tre smilende, borgerlige partiledere, der i dag trådte frem foran pressen på Marienborg for at præsentere Danmarks nye trekløverregering og dens regeringsgrundlag.

Det blev gjort med ord som optimisme, positivt og fællesskab.

Men trods de store smil og indbyrdes lovord venter der den nye regering et svært liv på Christiansborg, siger DR's politiske korrespondent, Uffe Tang.

- Danskerne sammensatte et ekstremt mudret folketing ved valget i 2015, og selv om der er kommet en ny regering, så er der ikke indtruffet en ny parlamentarisk situation, siger Uffe Tang.

Langt fra 90 mandater

Det var blandt andet Liberal Alliances ultimative krav om topskattelettelser - og Dansk Folkepartis lige så ultimative afvisning af ditto - der fik statsministeren til at invitere Anders Samuelsen (LA), Søren Pape Poulsen (K) og deres partier inden for i regeringen.

Dermed er flere af dem, der kunne finde på at stikke hul i regeringens gummibåd, blevet taget med om bord. Men det betyder ifølge Uffe Tang ikke, at båden nu kan bevæge sig uhindret fremad.

Med Liberal Alliance og De Konservative om bord har regeringen i alt 53 mandater og er dermed fortsat langt fra at kunne tælle til de 90 mandater, der skal til, for at regeringen kan gennemføre sine politiske udspil.

- Det er en regering, som vil søge de flertal, den overhovedet kan få, siger Uffe Tang.

DF i vigtig rolle

Og det er her, Dansk Folkeparti med Kristian Thulesen Dahl i front træder ind på scenen.

DR's politiske korrespondent påpeger, at Dansk Folkeparti tidligere har vist sig som et parti, der er til at handle med, ikke mindst hvis partiet kan få noget af sin egen politik gennemført ved at lægge mandater til.

- Dansk Folkeparti endte med at blive ultimative i afvisningen af topskattelettelser på fem procent hele vejen op, som Liberal Alliance krævede, men ellers er Dansk Folkeparti typisk ikke et parti, der stiller ultimative krav, siger Uffe Tang.

S har også en finger med i spillet

Der hører dog et stort men med til den fortælling:

Dansk Folkeparti står nemlig ifølge den politiske korrespondent i en særlig situation, hvor partiet oplever pres fra Socialdemokratiet, der ellers i mange år har mistet vælgere til Dansk Folkeparti.

Men hvor Socialdemokratiet ikke tidligere har kunnet levere den udlændingepolitik, der tilsyneladende har været efterspørgsel på blandt en del vælgere, så ser vi ifølge Uffe Tang i dag konjunkturerne af et parti, der muligvis har slået hul på Dansk Folkepartis vælgerbase.

- Og så bliver det endnu sværere for Dansk Folkeparti at levere skattelettelser. Man vil i hvert fald tage sig utroligt godt betalt, siger Uffe Tang.

Regeringen kan derfor komme til at betale i form af klassisk Dansk Folkeparti-politik som udlændingestramninger af enhver art.

- Det vil Dansk Folkeparti kræve i stadigt stigende grad, så det vil der blive slagsmål med regeringen om, siger Uffe Tang.

Er de blevet enige om topskatten?

Apropos slagsmål så lad os vende tilbage til det, som var med til at udløse invitationen til regeringsforhandlingerne, nemlig Liberal Alliances krav om topskattelettelser.

I årets løb har Anders Samuelsen igen og igen truet med at trække det parlamentariske gulvtæppe væk under Lars Løkke Rasmussen, hvis han ikke kunne hoste op med topskattelettelser hele vejen op til de allerrigeste.

Men nu er de ultimative krav skrinlagt.

- Vi kan nok forvente, at alle tænkelige argumenter - også af meget teknisk karakter - vil blive taget i brug for at overbevise danskerne om, at regeringen sænker skattebyrden, siger Uffe Tang og fortsætter:

- Det ligner en mere realistisk skatpolitik, men det er også en politik, den nye regering skal ud at kæmpe for at finde flertal for hos partier, som egentlig ikke er interesserede i at lette skatten.

Tager hånd om globaliseringen

En anden ting i regeringsgrundlaget, som DR's politiske korrespondent bider mærke i, er, at regeringen virker meget opsat på at præsentere nye svar på globaliseringens udfordringer.

- Regeringen har nogle interessante retoriske takter, hvor det bliver gjort klart, at vi ikke kan trække os ind i os selv og lade nationalismen råde, men at vi samtidig må tage hensyn til dem, der bliver utrygge og føler sig klemt på grund af globalisering og konkurrence fra udenlandsk arbejdskraft, siger Uffe Tang.

Han henviser til, at regeringen vil etablere et partnerskab kaldet 'Disruptionsrådet', hvor erhvervslivet, fagforeninger eksperter og ministre skal drøfte og analysere fremtidens arbejdsmarked.

- Det er tydeligt, at det er noget, der optager statsministeren. Samtidig er det noget, som alle partierne ved, at de er nødt til at finde svar på. Ellers løber Dansk Folkeparti og måske også Nye Borgerlige med hele den dagsorden, siger Uffe Tang.