Politikere om Herlufsholm-afsløringer: 'Det er helt ekstremt alvorligt'

Flere partier vil ændre på reglerne efter afsløringer om Herlufsholm Kostskole.

Herlufsholm kostskole har været genstand for hård kritik, efter TV 2 kunne afsløre mobning, krænkelser og seksuelle overgreb på skolen. (Foto: © Peter Langkilde DR, DR)

- Det her ser ud til at være så alvorligt, at vi over hele det politiske spektrum må se hinanden i øjnene og spørge, om de nuværende regler simpelthen er for slappe.

Sådan lyder reaktionen på Facebook fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) ovenpå TV 2-dokumentaren, der viser, hvordan flere elever på Herlufsholm Kostskole i Næstved har været udsat for mobning, vold og seksuelle overgreb.

Og selvom det er sjældent set, at alle politikere erklærer sig enige, så går det igen, at partierne på Christiansborg finder beretningerne fra kostskolen foruroligende og opsigtsvækkende.

- Jeg synes, det er fuldstændig vanvittigt, at der tegner sig et billede af, at der er så udbredt og systematisk en voldskultur på skolen, siger ungdomsuddannelsesordfører for De Radikale Anne Sophie Callesen.

- Det er beretninger, som ikke burde forekomme i 2022. De beretninger, som foldes ud, er rædselsvækkende, siger Konservatives undervisningsordfører og gruppeformand Mai Mercado.

-Der er tale om uacceptable handlinger, der har givet ar på sjælen for dem, det er gået ud over, skriver Ellen Trane Nørby, der er undervisningsordfører for Venstre.

Jens Joel, der er undervisningsordfører i regeringspartiet S, er enig med både ministeren og de andre partier.

- Jeg synes, det er helt ekstremt alvorligt. Selvfølgelig er der ingen drenge og piger i 2022, der skal opleve vold og krænkelser på en skole.

Bedre tilsyn

Og når de skal mødes til de drøftelser i Børne- og Undervisningsministeriet, som Rosenkrantz-Theil har inviteret til, så kommer de alle sammen med den indstilling, at der er plads til forbedringer, når sådanne sager kan dukke op på en skole i Danmark.

- Det er klart, at vi skal sikre fra centralt hold, at det her ikke kan finde sted, siger Jens Joel.

Socialdemokratiet har før foreslået at afskaffe de såkaldte præfektordninger, som nogle skoler har - herunder Herlufsholm - hvor ældre elever står for opdragelsen af de yngre elever.

Men det er altså ikke nok bare at afskaffe den ordning, mener Mai Mercado. Hun mener, at det også er nødvendigt at kigge på, hvordan tilsynet med skolerne føres.

Børne- og Undervisningsministeriet oplyser til DR Nyheder, at kostskolen har været underlagt tilsyn to gange siden 2019.

Og det er kvaliteten af de tilsyn, som Mai Mercado vil have undersøgt nærmere.

- Vi sætter spørgsmålstegn ved, om det tilsyn, vi har i dag, er stramt nok, siger hun.

Desuden understreger hun, at der er gode muligheder for ved lov at sanktionere skolerne - "men hvad hjælper det, hvis ikke man har et ordentligt tilsyn?" spørger hun.

Hos Radikale er de "overhovedet ikke i tvivl om, at tilsynet gør deres arbejde ordentligt". De er i stedet nervøse for, at rammerne for at føre tilsynet ikke er gode nok.

- Indenfor den lovgivning, vi har i dag, er der klart en mulighed for at sanktionere skolerne for sådan noget her. Men det kræver, at der er et ordentligt grundlag at gøre det på, siger Anne Sophie Callesen.

Hun mener, det vil give mening, hvis man fik en whistleblowerordning, som er både kendt af eleverne og troværdig.

Igangværende tilsyn

Lige nu er der et tilsyn igang på Herlufsholm Kostskole, som startede i december 2021, hvor fire elever ifølge TV 2 blev bortvist for at have optaget videoer af krænkelser.

Og det tilsyn vil Konservative gerne afvente, før drøftelserne for alvor går i gang.

- For os er ingen køer hellige. Vi vil gerne have et solidt grundlag at stå på. Derfor vil vi gerne have det tilsyn færdigt, inden vi går til drøftelser, siger Mai Mercado.

Men ifølge Jens Joel kan de brede drøftelser godt starte nu.

- Vi indkalder til drøftelser for at se, om der er behov for at stramme op på lovgivningen. Det er klart, at vi skal sikre fra centralt hold, at det her ikke kan finde sted.

- Vi vil diskutere, om de generelle regler er stærke og gode nok til at beskytte vores børn og unge, uanset hvor de går i skole.

Når det er sagt, afventer Socialdemokratiet også tilsynets endelige vurdering for at se, om man er færdig med at konkludere.

- Når tilsynet er færdigt, ved vi så, om der er behov for yderligere tiltag.

Det vides ikke, hvornår tilsynet afslutter sit arbejde.