Rektor varsler ændringer, men afviser voldskultur på Herlufsholm

Statsminister kalder forholdene på kostskolen Herlufsholm 'utilgivelige'.

Mikkel Kjellberg er rektor på Herlufsholm Kostskole. Arkivfoto. (Foto: © Tobias Kobborg, Ritzau Scanpix)

Tidligere elever fortæller om "fødselsdagstæsk" og andre krænkelser.

Striben af beretninger om en kultur præget af vold og krænkelser, der er kommet frem i en dokumentar på TV 2, får nu rektoren på Danmarks ældste kostskole, Herlufsholm, til at varsle ændringer af "usunde" traditioner.

- Der er ikke en eneste elev, der skal krænkes her på Herlufsholm Skole, siger rektor Mikkel Kjellberg til DR.

- Jeg starter allerede i dag en proces med eleverne med henblik på, at vi skal afskaffe og ændre alle traditioner, der har en flig af usund kultur i sig, siger han.

Rektor: Et wakeup-call

Men Kjellberg, der har været rektor siden 2019 og tilknyttet skolens ledelse i 18 år, afviser stadig, at der skulle være tale om en generel voldskultur på skolen.

- Det håber jeg ikke, der er, og det mener jeg ikke, der er. Men vi har episoder af grove, uacceptable overtrædelser af vores ordensreglement, og dem har vi reageret på resolut, når vi selv har opdaget det eller er blevet gjort opmærksmme på det, siger han.

Rektoren siger dog, at dokumentaren på TV 2 har gjort ham "nysgerrig efter", om man er nået langt nok med kulturændringen.

- Vi kan se af de sager, vi har haft, også i år, at vi er ikke kommet i mål. Og så skal vi handle mere. Det har været et wakeup-call for os, at der stadigvæk er et massivt arbejde foran os, siger han.

- Vi har været overbevist om, at vi havde taget et solidt livtag med rester af hård kultur, men vi har ikke været gode nok til at se de sager, der har været, og der skal vi indføre tiltag, som opdager alt, siger han.

Video: Rektor Mikkel Kjellberg fortæller, hvordan Herlufsholm Kostskole vil stramme op over for "usund kultur".

Forsker: Det er alvorligt

Mobbeforsker og jurist Helle Rabøl Hansen, der selv har modtaget henvendelser fra tidligere elever på skolen, er dog ikke i tvivl om, at Herlufsholm har et generelt problem med kulturen.

- I sådanne kostskolemiljøer opstår det som en del af skolens uformelle disciplinering. Det er optagelsesritualer, der ikke er nye af dato, siger hun.

- Det er alvorligt, de beretninger, som kommer ind. Det viser episoder af grov mobning, magtmisbrug, vold og voldtægt, siger Helle Rabøl Hansen.

Eleverne på Herlufsholm går i skoleuniformer med skolens våbenskjold på brystet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) kalder efter at have set dokumentaren sagerne på Herlufsholm Kostskole "utilgivelige"

- Skolen må tage ansvar og få sat en stopper for den bagvedliggende kultur, skriver hun på Facebook.

Også kongehuset har kommenteret forholdene på Herlufsholm.

I øjeblikket er prins Christian gymnasieelev på skolen, og prinsesse Isabella skal starte i 9. klasse på kostskolen efter sommerferien. I går kom deres forældre med en udmelding på kongehusets profiler på sociale medier.

- Som forældre forventer vi, at skolen effektivt sikrer en kultur, hvor alle er trygge og en del af fællesskabet, og vi vil i den kommende tid følge de ændringer, som er åbenlyst nødvendige, lød det i opslaget fra kronprinsparret.

Ifølge mobbeforsker Helle Rabøl Hansen bærer ledelsen på Herlufsholm Kostskole et stort ansvar.

- Jeg ved godt, at den nuværende ledelse har forsøgt at fjerne de værste ritualer, men formaninger og forbud er efter min vurdering slet ikke tilstrækkeligt. Man skal ind og røre ved selve grundstrukturen i Herlufsholm, siger hun.

'Vold er eksklusionsgrund'

Rektor Mikkel Kjellberg blev konfronteret med kritikken i P1 Morgen, da værten spurgte, om vold er en del af kulturen på Herlufsholm.

- Nej, det er det ikke, og det skal det ikke være.

Men der er jo stribevis af beretninger om voldelige overgreb, om lammetæv, om seksuelle krænkelser. Hvordan er det ikke en del af kulturen?

- Det er ikke en del af kulturen, fordi vi har en rigtig god kultur på skolen, og så har vi enkelte sager, som er meget, meget alvorlige. Og jeg har oplevet, mens jeg har været rektor, at der er elever, der er kommet til os og har fortalt, at der er ting, der er helt skævt, og så har vi reageret resolut, siger han.

Rektoren siger altså, at han allerede i dag sammen med eleverne vil begynde processen med at gennemgå traditioner og regler for "usund kultur".

- Det skal være helt tydeligt, at vold er eksklusionsgrund, og vi skal sikre, at vi altid inddrager relevante myndigheder, det er politi eller kommune, og vi har bedt eksterne om at undersøge, om der er begået fejl, siger han.

Skolen har nu iværksat en uvildig advokatundersøgelse af forholdene.