Politikere: Danmark bør sige fra over for Kinas trusler mod Færøerne

Danmark skal ikke acceptere, at den kinesiske ambassadør har lagt pres på Færøerne i sagen om Huaweis levering af 5G-netværk, mener flere politikere.

Ifølge en hemmelig lydoptagelse lagde Kinas ambassadør stort pres på den færøske lagmand i sagen om selskabet Huaweis levering af 5G-netværk på Færøerne. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Danmark bør sige fra på vegne af Færøerne. Det mener flere af Folketingets partier, efter indholdet af en hemmelig lydfil er kommet frem i offentligheden.

Det fremgår af filen, at den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, under et møde i november med den færøske lagmand, Bárður á Steig Nielsen, gjorde det klart, at Færøerne kunne glemme alt om handelsaftaler med Kina, hvis teleskabet Føroya Tele ikke indgik en aftale om 5G-netværk med den kinesiske telegigant Huawei.

Nu skal der trækkes en streg i sandet overfor Kina, mener Michael Aastrup Jensen, der er udenrigsordfører for Venstre.

- Det er rigtig vigtigt, at vi hjælper vores færøske venner alt det, vi overhovedet kan. Nu går det fra at være en almindelig handelsbeslutning til at være storpolitik af absolut største karakter, og derfor er det også vigtigt, at vi melder klart fra over for Kina.

- Man skal ikke slippe afsted med at komme med så voldsomme trusler, siger han.

Hos Dansk Folkeparti mener udenrigsordfører Søren Espersen, at de færøske myndigheder skal sige 'tak for denne gang' til Kina:

- Man skal ikke gå i forbund og alliance med folk, der truer, som kommunisterne gør her. Dem skal man bare sætte på porten. Og jeg mener også, at hvis ikke Færøerne gør det selv – hvad jeg tror, at de gør - så bliver vi jo nødt til i Danmark at træde til. Vi kan ikke have sådan noget, siger han.

Lydoptagelse afslører trusler

Den kinesiske ambassadør i Danmark lagde tilbage i november et stort pres på den færøske lagmand i sagen om Huaweis levering af 5G-netværk.

Det fremgår af en lydoptagelse, som TV-stationen Kringvarp Føroya i sidste uge blev bremset i at offentliggøre, da retten på Færøerne nedlagde et fogedforbud i sagen.

Indholdet af samtalen blev gengivet, da TV-stationen få dage senere skulle lave et interview med den færøske handelsminister. I forbindelse med interviewet blev ministeren rådgivet af sin departementschef, men mikrofonen var ikke slukket, og derfor blev rådgivningen ved et tilfælde optaget af TV-stationen.

Ifølge DR's oplysninger fortalte departementschefen altså her, at den kinesiske ambassadør under mødet i november havde gjort det klart, at Færøerne kunne glemme andelsaftaler med Kina, hvis der ikke blev indgået en aftale om 5G-netværk med den kinesiske telegigant Huawei.

Ifølge Venstres Michael Aastrup Jensen bør den danske efterretningstjeneste hjælpe med at vurdere, om det er forsvarligt at lade Huawei levere 5G-netværket:

- I stedet for at gøre det til en højpolitisk sag, så mener vi, at man skal lade det være op til efterretningstjenesten, der vurderer på vegne af hele Kongeringet, om det er forsvarligt at åbne op for x-firma eller y-firma. Dermed vil det være deres beslutning frem for en politisk beslutning, siger han.

Minister vil ikke kommentere lydoptagelsen

Det har ikke været muligt for DR Nyheder at få en interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S), men han skriver i en mail til DR Nyheder:

- Jeg kan ikke kommentere på en lydoptagelse, som ifølge de færøske myndigheder er optaget uden de deltagendes viden, og som der på Færøerne er nedlagt fogedforbud mod at videreformidle. Det samme gælder indholdet af det møde, som angiveligt refereres på optagelsen.

- Det er også vigtigt for mig at understrege, at teleområdet er et hjemtaget område. Valg af 5G-leverandør ligger derfor hos Færøerne selv, skriver ministeren.

Udenrigsministeriet oplyser desuden, at det ikke er korrekt, som det fremgår af pressen, ”at det danske udenrigsministerium har nævnt for landsstyret, at det ifølge Forsvarsministeriet ville være bedst ikke at vælge Huawei som leverandør af 5G-netværk”, ligesom Udenrigsministeriet ikke har blandet sig i landsstyrets beslutning om at søge et fogedforbud.

Men ifølge Jógvan Páll Lassen, der er TV-stationen Kringvarp Føroyas advokat, har udenrigsministeriet vurderet sagen:

- Landsstyrets advokat har overfor fogedretten oplyst, at det danske Udenrigsministerium var enig i, at en offentliggørelse af oplysningerne kunne skade Danmarks forhold til Kina.

Folketingets partier skal drøfte sagen i morgen, når der er møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.