Den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie, lagde tilbage i november et stort pres på den færøske lagmand i sagen om Huaweis levering af 5G-netværk.
Det fremgår af den omstridte lydoptagelse, som TV-stationen Kringvarp Føroya i sidste uge blev bremset i at offentliggøre, da retten på Færøerne nedlagde et fogedforbud i sagen.
DR Nyheder er bekendt med lydfilens indhold, som vedrører et møde, der fandt sted den 11. november mellem den færøske lagmand, Bárður á Steig Nielsen, og den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie.
Mikrofonen var tændt
Indholdet af samtalen blev gengivet, da Kringvarp Føroya få dage senere skulle lave et interview med den færøske handelsminister.
I forbindelse med interviewet blev ministeren rådgivet af sin departementschef, men mikrofonen var ikke slukket, og derfor blev rådgivningen ved et tilfælde optaget af TV-stationen.
Ifølge DR's oplysninger fortalte departementschefen her, at den kinesiske ambassadør under mødet den 11. november havde gjort det klart, at Færøerne kunne glemme alt om handelsaftaler med Kina, hvis teleskabet Føroya Tele ikke indgik en aftale om 5G-netværk med den kinesiske telegigant, Huawei.
Fogedforbud dækker ikke danske medier
Færøerne har i de senere år lagt store kræfter og ressourcer i at lande en frihandelsaftale med netop Kina.
Omvendt lod den kinesiske ambassadør lagmanden forstå, at en aftale mellem Huawei og Føroya Tele ville bane vejen for uanede handelsmuligheder mellem de to lande.
Fogedforbuddet omfatter kun den færørske tv-station, lyder det fra den advokat, der repræsenterer tv-stationen, Jógvan Páll Lassen.
Derfor kan danske medier godt omtale indholdet, fastslår juraprofessor Sten Schaumburg-Müller.
- Det forbud, der blev nedlagt mod Kvingvarp Færørerne, gælder kun for dette medie og ikke andre, siger Sten Schaumburg-Müller, professor ved Syddansk Universitet.
Han bakkes op af Vibeke Borberg, advokat og forsker i medieret, der noterer sig, at kendelsen er rettet til parterne i sagen, Krinvarp Færørerne og Ministeriet for Miljø, Industri og Handel.
- Det ser dermed ikke ud til, at forbuddet er nedlagt over for andre medier end KVF, og danske medier er slet ikke nævnt i forbuddet. Der er derfor ikke noget, som tyder på, at kendelsen omfatter danske medier, vurderer hun.
Erhvervsministeriet på Færøerne har ikke ønsket at kommentere sagen, mens den fortsat er under behandling i retssystemet, lyder svaret.