Pia Olsen Dyhr: 'Vi gjorde ikke vores forarbejde godt nok'

Partiformanden beklager, at SF ikke havde styr på behandlingen af uledsagede flygtningebørn i det efterhånden berømte lovforslag om den såkaldte nødbremse.

De seneste dage har afsløret slinger i SF's kurs, når det drejer sig om partiets udlændingepolitik.

Først kunne SF bakke fuldt op om regeringens såkaldte nødbremse, der skal gøre det muligt at afvise asylansøgere ved grænsen - også mindreårige, der er på flugt alene, kan afvises uden en konkret asylbehandling.

Men torsdag aften ændrede partiet holdning og erklærede, at der nu skulle stilles "et klokkeklart ændringsforslag", så børn blev undtaget fra nødbremsen.

Nu beklager partiformand Pia Olsen Dyhr så, at SF ikke havde gjort sit forarbejde godt nok:

- I lovforslaget står det også klart, at barnets tarv står højest, så det var vores klare vurdering, at der var styr på behandlingen af uledsagede flygtningebørn. Her gjorde vi ikke vores forarbejde godt nok, siger hun i sin landsmødetale:

- Og det skal jeg være den første til at beklage. Vi lyttede til mange af jer. Vi lyttede til Inger Støjberg. Og så blev det helt klart, at vi ikke kan garantere, at børn ikke blev kastebold mellem eksempelvis Tyskland og Danmark for at få den nødvendige beskyttelse og tryghed, siger Pia Olsen Dyhr.

Hun understreger, at dét kan SF på ingen måde leve med:

- Derfor håber jeg da også meget på, at de andre partier vil flytte sig i lovbehandlingen. Så vi kan slå helt fast, at børn undtages fra reglerne. Sker det ikke, kære venner, så stemmer SF selvfølgelig nej. Sådan er det, lyder det fra talerstolen i Odense, hvor 335 delegerede SF'ere er samlet.

Da det kom frem tidligere på ugen, at der i bemærkningerne til regeringens lovforslag om nødbremsen stod, at det gøres muligt at afvise uledsagede flygtningebørn ved grænsen til Danmark uden en konkret asylbehandling, begyndte partiets bagland at røre på sig.

Først gik formanden for SF's ungdomsparti, Nanna Bonde, åbent ud og langede ud efter partiledelsen:

- Jeg bliver rigtig ked af, at SF vil stemme for det her forslag. Jeg synes ikke, at det er SF-politik. Jeg synes, det er højrefløjens politik. Jeg synes, at SF indtager en position, som SFU ikke kan bakke op om.

Efterfølgende valgte den markante SF-profil Özlem Cekic at smække med døren og melde sig ud af det parti, hun har været medlem af i 14 år, fordi hun mener, at 'SF har taget en højredrejning og glemt sit ståsted'.

- Jeg har tabt mange kampe og kan ikke længere være en del af det her fællesskab, lød det fra Özlem Cekic, der stod fast på sin udmeldelse på trods af, at SF ændrede holdning.