Pia Olsen Dyhr i angreb på Radikale: De lytter. Ikke

SF-formand Pia Olsen Dyhr indleder landsmøde med angreb på både Morten Østergaard og Helle Thorning-Schmidt.

Pia Olsen Dyhr på talerstolen ved SF's landsmøde i København. (© DR)

Regeringen spænder med den radikale økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) i spidsen ben for en kortlægning af uligheden i det danske samfund.

Sådan lyder det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr, der i sin velkomsttale på partiets landsmøde i København går til angreb på den radikale leder, som for knap halvandet år siden var hendes ministerkollega.

Regeringen nægter med Morten Østergaard i spidsen at lave en udredning af uligheden i Danmark, lyder det fra SF-formanden.

- Morten Østergaard benægter ligefrem, at ulighed betyder, at færre får en uddannelse, selvom tallenes tale er entydig. Han benægter skadevirkninger af øget ulighed, såsom at folk dør tidligere. Det er ellers til at tage og føle på, siger Pia Olsen Dyhr.

De Radikale er på det seneste kommet med en række reformønsker, som i SF's øjne vil øge uligheden. Senest med Morten Østergaards udmelding om at hæve pensionsalderen.

Lytter ikke

Pia Olsen Dyhr har tidligere kopieret De Radikales annoncer, hvor hun ligesom Morten Østergaard sidder på en barstol og smøger ærmet på sin hvide skjorte op.

I sin tale på SF's landsmøde kopierer hun til dels også et slogan fra De Radikale - om at lytte, og at det handler om mennesker.

- En ting står i hvert fald tindrende klart. Det er tydeligt, at De Radikale ikke lytter, eller i hvert fald kun til en bestemt slags økonomer, siger Pia Olsen Dyhr.

- Nemlig de økonomer, der tror, at lavere topskat, øget brugerbetaling og opgør med universelle velfærdsydelser er vejen frem. Så er det jo ubekvemt, at den ulighed, der følger med i købet, har så mange skadelige virkninger, siger hun.

- Men kære Radikale: Politik handler om alle mennesker.

Pia Olsen Dyhr henvender sig i sin landsmødetale også til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) om et tilbagevendende emne i dansk politik: Dagpenge.

SF-formand Pia Olsen Dyhr kræver svar om dagpenge fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Her hilser de to på hinanden ved Thornings nylige jubilæum som S-formand. (Foto: © Niels Ahlmann Olesen, Scanpix)

Dagpengeløsning før valget

Der er behov for en dagpengeløsning allerede inden valget, mener SF, som vil halvere genoptjeningsperioden til dagpenge og øge selve dagpengeperioden fra to til tre år.

Pia Olsen Dyhr hæfter sig ved, at Socialdemokraterne selv ønsker et nyt dagpengesystem, hvor færre skal falde ud.

- Men så melder spørgsmålet sig jo: Hvorfor så ikke gøre noget ved det? Flertallet er der jo, hvis Socialdemokraterne har modet. Så hvorfor ikke starte med at halvere genoptjeningskravet til et halvt år? Ja, det fatter jeg simpelthen ikke, siger Pia Olsen Dyhr.

- Så kære Helle - valget er ikke udskrevet. Vi kan nå det endnu. Skal vi ikke rette op på det bras af en dagpengereform, de borgerlige skabte? Vi taler om folk, der har søgt stillinger uopfordret, ringet rundt, er troppet op på arbejdspladser, har sendt ansøgning efter ansøgning eller været i virksomhedspraktik, siger hun.

Mens Pia Olsen Dyhr selv stiller spørgsmålene til statsministeren, bebrejder hun Helle Thorning-Schmidt for ikke at komme med svar.

Skylder svar

Socialdemokraterne har ved flere lejligheder afvist at komme med konkrete udmeldinger om et nyt dagpengesystem, før Dagpengekommissionen kommer med sine konklusioner til efteråret og efter folketingsvalget.

Men det er for tyndt, mener Pia Olsen Dyhr.

- Statsministeren skylder danskerne et klart svar. Når nu statsministeren ikke vil lave forbedringer her og nu, vil statsministeren så afvise et nyt regeringssamarbejde med De Radikale, hvis de ikke vil være med til at halvere genoptjeningskravet og forlænge dagpengeperioden?

- Det svar tripper vi stadig for at høre. Det skal simpelthen på bordet, inden vælgerne sætter deres kryds. Alt andet er uholdbart, siger Pia Olsen Dyhr.

Den svada modtog de knap 500 SF'ere i Falconer Centret med rungende klapsalver.