Hvis Socialdemokraterne vil have den mindste mulighed for at genvinde regeringsmagten, skal der i samme øjeblik, folketingsvalget udskrives, ligge en klar plan for, hvad de vil gøre ved dagpengeproblematikken.
Sådan lyder det fra DR Nyheders politiske analytiker, Jens Ringberg, efter at det er kommet frem, at cirka 51.000 ledige er røget ud af dagpengesystemet i de to år, den nye reform har kørt.
- Socialdemokraterne tænker på højtryk på, hvad de skal gøre lige nu. Alle venter jo på, hvad de siger om dagpenge den dag, valget bliver udskrevet. Den formulering kan blive altafgørende for dem, for det er så hot et emne blandt socialdemokratiske vælgere.
- Så vi kan regne med, at når der udskrives valg, så ved Socialdemokraterne, hvad de skal gøre. Ellers taber de valget, siger Jens Ringberg.
Regeringen er uenig med sig selv
Regeringen venter på arbejdet fra en kommission, der skal se på forbedringer til dagpengereformen - og som først er færdig efter sommerferien.
Det betyder, at regeringen står med dagpengesagen under valgkampen - og det er der en god forklaring på, ifølge Jens Ringberg.
- Det er fordi, regeringen ikke er enig med sig selv. Den ene part, de Radikale, vil noget, den anden part, Socialdemokraterne, vil noget andet. Derfor er kompromisset ligesom at få det hele gennembelyst med kommissionen, fordi de to parter simpelthen ikke kan komme med en plan uden, siger han.
Det er den tidligere VK-regering, Dansk Folkeparti og de Radikale, der står bag dagpengereformen.
Men fordi den først er blevet implementeret under den nuværende regering, er det den, der står med problemet.
Jens Ringberg, hvor stor en møgsag er det her for regeringen?
- For Socialdemokraterne er det jo den største sag, der har plaget dem gennem hele regeringsperioden. De har arvet reformen, og den er blevet meget værre, end den havde troet. Også derfor man har lavet fem forsøg på at rette op på den, men det har ikke har løst problemet, siger Jens Ringberg.
Flere end ventet opbrugte dagpengeretten
Dagpengereformen halverede dagpengeperioden fra fire til to år. Samtidig blev perioden, man skal være i arbejde, inden man igen kan modtage dagpenge, fordoblet fra 26 til 52 uger.
I alt har 51.000 danskere opbrugt dagpengeretten de sidste to år - og det er langt mere end forventet.
Partierne bag reformen - Venstre, Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti - vurderede nemlig, at mellem 2.000 og 4.000 danskere årligt ville opbruge dagpengene.
Regeringen har siden indført fem dagpengepakker og tre nye ydelser til erstatning for dagpengene - til en samlet pris på 4,5 milliarder kroner.