Pape om opholdsforbud: 'Ikke en menneskeret at bo i Vollsmose'

Et flertal på Christiansborg vil straffe bandemedlemmer med et opholdsforbud i op til ti år.

Det skal være muligt for en dommer at forbyde rocker- og bandekriminelle at vende tilbage til den kommune, hvor de har begået kriminalitet.

Sådan lyder et af forslagene i den bandepakke, som regeringen med Venstre, Liberal Alliance og De Konservative er blevet enige om med Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

Opholdsforbuddet skal vare mellem et og ti år efter endt afsoning. Overtrædes forbuddet, fører det til ny fængselsstraf.

På et pressemøde kalder partierne opholdsforbuddet for "epokegørende i dansk ret".

Tidligere har Institut for Menneskerettigheder fremhævet, at forslaget er på kant med menneskerettighederne.

Justitsministeren forsvarer forslaget.

- Jeg har det sådan, at det ikke er en menneskeret at få lov til at bo i Vollsmose, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på pressemødet, hvor bandepakken bliver præsenteret.

- Hvis det er der, man laver dyb kriminalitet, så må man flytte væk derfra. Det har jeg det rigtig fint med, tilføjer han.

Han uddyber, at helt almindelige mennesker i udsatte boligområder ikke skal efterlades med folk, "der skal gå og være konger, grever og baroner og styre de her områder".

Men hvor sikre er I på, at juristerne også er enige i den betragtning?

- Nogle af landets dygtigste jurister arbejder i det her hus (Justitsministeriet, red.), og de har vurderet, at man godt kan gøre det her, siger Søren Pape Poulsen.

- Der er også helt almindelige lovlydige borgere i det her land, der må tage deres familier og børn og flytte et andet sted hen i Danmark på grund af job. Det er der ingen, der siger noget til.

- Så kan man vel også bede nogle kriminelle om at smutte væk derfra, hvor de går og laver kriminalitet, siger han.

Forslaget om at indføre et opholdsforbud, der rammer bandekriminelle, skal være med til at sprede de kriminelle, fortæller justitsministeren, der understreger, at aftalepartierne er enige om at gå så langt som muligt inden for Danmarks internationale bestemmelser.

I alt fremlægger partierne bag bandepakken 35 forslag.

Alle vil ifølge justitsministeren blive gennemført inden sommerferien undtagen den del, der handler om opholdsforbuddet.

- Opholdsforbuddet er den ene del, der ikke bliver lovgivet om før til efteråret. Resten når vi faktisk at lovgive om inden sommerferien, siger Søren Pape Poulsen.

(Foto: © Grafik: Mie Hvidkjær, DR Nyheder)