Op mod 100.000 mere i løn til ministrene: 'Det står vi selvfølgelig fuldt og helt på mål for'

Ministre har været midlertidigt nedsat i løn siden finanskrisen.

Tilbage i 2010 vedtog et flertal under daværende Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen at barbere fem procent af ministrenes lønninger midlertidigt. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Næste år kan regeringens ministre se frem til en pæn lønstigning.

Statsministeren får 92.100 kroner mere om året i lønposen, og de andre ministre kan hver se frem til minimum 73.700 kroner ekstra, oplyser Medarbejder- og Kompetencestyrelsen til DR.

For med næste års finanslov har regeringen sammen med SF og De Radikale valgt at droppe en midlertidig lønnedgang på fem procent, der stammer fra en 14 år gammel aftale, som har gjaldt lige siden.

Lønnedgangen kom i kølvandet på finanskrisen og skulle i første omgang udløbe efter tre år. Men siden er den blevet forlænget flere gange.

DR ville gerne have spurgt finansminister Nicolai Wammen (S), hvorfor man nu har valgt at droppe den midlertidige lønnedgang i stedet for at gøre den permanent. Han har ikke ønsket at stille op til interview, men i stedet henvist til Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

- Vi har lagt finanskrisen så meget bag os, at der ikke længere er en baggrund for at lave en midlertidig nedsættelse.

- På et eller andet tidspunkt skulle det jo ske, og ud fra en samlet vurdering har regeringen så besluttet sig for, at det er nu, siger Benny Engelbrecht.

Nu har det været midlertidigt i 14 år, så er vi vel ved at være der, hvor det er en gråzone at kalde det midlertidigt. Hvorfor så ikke bare gøre det til den nye normal og gøre beslutningen permanent i stedet for?

- Det har aldrig været meningen, at det skulle være en permanent tilstand, og derfor har man så også besluttet sig for, at det er nu, at man normaliserer tingene.

Ikke drøftet i S-gruppen

Benny Engelbrecht fremhæver, at danske ministre får en forholdsvis lav løn, sammenlignet med hvad topledere i det private erhvervsliv får.

Dog synes han heller ikke, at det er lønnen, der skal få folk til at påtage sig et politisk ansvar.

Derfor mener han, at lønnen ligger på et fint niveau, og at det er helt fair, at den midlertidige lønnedgang fjernes.

Var det jeres idé fra Socialdemokratiets side?

- Det her er en samlet regeringsbeslutning, og det står vi selvfølgelig fuldt og helt på mål for.

Så det er ikke noget, der kommer fra jer i Socialdemokratiet?

- Det er ikke sådan, at vi har siddet og drøftet det her i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Vi bakker selvfølgelig regeringen op, og det er en del af finanslovsforslaget, som vi står på mål for, siger finansordføreren.

Han erkender fuldt ud, at der vil komme kritik af beslutningen og siger, at skulle der en dag komme en økonomisk krise i Danmark igen, så kan man overveje at genindføre en midlertidig lønnedgang.

Står gerne på mål for beslutningen

Den socialdemokratiske ordfører mener faktisk ikke, at man kan tale om en lønstigning, selvom alle ministrene altså får fem procent mere i løn - og dermed minimum 73.700 kroner ekstra næste år foruden den årlige regulering af lønnen, der følger lønudviklingen på det offentlige arbejdsmarked.

- Alle ministrene har jo vidst, at deres grundvederlag har været nedsat midlertidigt, så alle har jo også godt vidst, at den dag kunne komme, hvor det ville blive normaliseret.

- Det har man jo også vidst i offentligheden, da det er noget, som vi løbende har taget stilling til i Folketinget, siger han.

Nicolai Wammen har ikke ønsket at stille op til interview, men henviste til dig. Du siger selv, at det ikke har været oppe at vende i den socialdemokratiske gruppe. Du er ikke selv minister længere. Hånden på hjertet: Er du lidt træt af, at det er dig, der skal stå og forsvare den her?

- Næh, det er jeg sådan set ikke. Når man er finansordfører, så skal man jo kunne stå på mål for en hel finanslov. Det gør jeg gerne, siger Benny Engelbrecht.