For fem år siden var der ingen tvivl: SF kunne ikke være med i en finanslov, der gav regeringens ministre mere i lønposen.
Men her fem år senere er partiet med i en finanslov, der netop giver ministrene mere i løn fra næste år.
- Det er stadig ikke noget, vi støtter, siger SF's finansordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, og tilføjer:
- Men når man laver en finanslov, så stemmer man for hele statens budget.
Helt konkret står regeringens ministre til at få fem procent mere i løn næste år. Det har regeringen aftalt med SF og De Radikale i finansloven for næste år.
Lønstigningen på fem procent har før skabt stor debat på Christiansborg og stammer fra en 14 år gammel aftale om at sænke ministrenes løn midlertidigt.
Midlertidig lønnedgang siden 2010
Tilbage i 2010 vedtog et flertal under daværende Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen at barbere fem procent af ministrenes lønninger midlertidigt.
Det skete i kølvandet på finanskrisen, og argumentet var, at ministrene i lighed med alle andre danskere måtte holde lidt for på lønnen, indtil krisen var helt overstået. I første omgang skulle lønnedgangen udløbe efter tre år. Men siden er den blevet forlænget flere gange.
Indtil nu. Efter 14 år udløber den midlertidige lønnedgang med finansloven for næste år.
Og det synes manden bag idéen, Lars Løkke Rasmussen, er helt fint. Det fortalte den nuværende udenrigsminister i september, da finanslovsforhandlingerne skulle begynde.
- Det handler ikke om en lønforhøjelse. Det handler om, at vi i 2010 satte os selv ned i løn, fordi vi syntes, det ville være mest fair at gøre, når vi bad alle folkepensionister og kontanthjælpsmodtagere om, at deres løn ikke skulle stige. Den er steget, sagde Lars Løkke Rasmussen i september.
SF stemmer for, men 'det er stadig ikke vores politik'
Da SF tilbage i 2019 forhandlede finanslov med den socialdemokratiske regering, var gruppeformand Jacob Mark meget klar i spyttet:
- SF vil ikke lave en finanslov, hvor ministrene får mere i løn, sagde han dengang.
- Den midlertidige nedsættelse har gjort, at man har fundet et godt og naturligt leje for ministrenes lønninger, lød det yderligere fra SF-profilen.
Men i år er SF altså med i en finanslov, der hæver ministerlønningerne fem procent over det "naturlige leje".
I har tidligere sagt, at I ikke ville stemme for en finanslov, der hæver ministrenes løn. Hvorfor gør I det så nu?
- Finansloven er jo hele statens budget med alle de initiativer, der er. Vi så muligheden for at få et meget stort beløb til udbredelse af skolemad og til at rette op på urimeligheder i forhold til for tidligt fødte, siger Lisbeth Bech-Nielsen.
- Regeringen har selv flertal for at ændre på deres egne vilkår. Det er ikke vores politik. Men vi vil gerne lave en finanslov for netop at få de andre ting.
I 2019 stod I fast på at få det ud af forhandlingerne. Det kunne I vel også have gjort igen i år?
- Nej, for situationen er en anden i dag. Vi har en regering, der har sit eget flertal. Så vi har ikke de samme muligheder for at presse regeringen, som vi havde som støtteparti i 2019.
Så du kommer til at stemme for en lønstigning til ministrene, når finansloven skal vedtages i folketingssalen. Hvordan har du det egentlig med det?
- Det er ikke noget, vi støtter. Men når man laver en finanslov, så stemmer man for hele statens budget. Enten støtter man det hele, eller også støtter man ingenting, siger Lisbeth Bech-Nielsen.
EL: Sund fornuft at ministre skal holde for
Den 10. december kommer SF decideret til at stemme imod et forslag om at videreføre den midlertidige lønnedsættelse næste år, som de ellers stadig går ind for.
Forslaget om at videreføre lønnedgangen kommer fra Enhedslistens Rosa Lund, der kalder det "helt fair", at ministrene har fået mindre i lønposen.
- Vi stiller lovforslaget, fordi det for os er sund fornuft, siger hun.
Hun medgiver, at der ikke er tale om svimlende beløb for det store samlede statsbudget. Ifølge lovforslaget har staten i år sparet i omegnen af 1,7 millioner kroner på den midlertidige lønnedgang til ministrene.
- Men vi har lige siddet og forhandlet SSA-reserven, hvor vi jo uddeler beløb, der minder om det, og som sikrer, at forskellige sociale indsatser kan overleve. Så 1,7 millioner kroner kan gøre en forskel, siger Rosa Lund.