Danmark risikerer at overtræde internationale regler for, hvilke udgifter til flygtninge i Danmark, som kan tælles med som udviklingsbistand.
Det skriver det politiske netmedie Altinget, som har talt med Yasmin Ahmad. Hun administrerer OECD's statisk over ulandsbistand.
I finanslovsudspillet for 2017 lægger regeringen op til at udvide rammerne i forhold til 2016. Man agter at bruge omkring 56 millioner ulandskroner til at genbosætte flygtninge i deres oprindelsesland.
Men den praksis kalder Yasmin Ahmad "lidt langt ude". Den er ikke i overensstemmelse med de OECD-regler, som Danmark har lovet at overholde, vurderer hun.
Hovedparten af de flygtninge, som gerne vil flytte tilbage til deres hjemland, har været i Danmark i 10-30 år, inden de vælger at forlade Danmark. Det er kun meget få, der ønsker hjælp til at rejse tilbage det første år, de er i Danmark.
Den tendens ser ud til at fortsætte, oplyser Dansk Flygtningehjælp ifølge Altinget.
- Efter ti år eller mere må man forvente, at de er integreret. De er i hvert fald ikke i en krisesituation, og derfor er det her langt over grænsen for, hvad definitionen af udviklingsbistand dækker over, siger Yasmin Ahmad.
- Hvis de kun havde været lidt over de tilladte 12 måneder, havde det nok været okay.
Venstre: Fuld tiltro til embedsværket
Det har ikke været muligt for Altinget at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).
Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, siger, at han har "fuld tiltro" til, at embedsværket fortolker regler i overensstemmelse med OECD’s regler.
Han mener dog, at der er behov for at gøre reglerne mere klare, så de bliver nemmere at administrere.
- Men vi siger åbent, at vi skal tælle flest mulige asyludgifter med som bistand inden for reglerne. Vi har rekordmange flygtninge og migranter i Danmark, som vi skal håndtere. Og ellers skulle pengene jo findes et andet sted, siger han.
/ritzau/
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1275876779129510