Der var en hel ekstra milliard kroner til indsatsen i nærområderne, da finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i går præsenterede regeringens forslag til en finanslov.
Alligevel bliver regeringen i dag mødt med kritik fra både oppositionen og organisationer. Ifølge netavisen Altinget øges udgifterne til håndteringen af asylmodtagelsen herhjemme nemlig også – penge, som kunne være brugt nødhjælp eller udviklingsarbejde.
- Det er jo godt, at regeringen sender flere penge til nærområderne, men regeringen fifler også. Der er simpelthen forsvundet nogle penge, og dem vil vi undersøge, hvor er blevet af, siger de Radikales udviklingsordfører, Martin Lidegaard.
På grund af et markant lavere skøn for, hvor mange asylansøgere der kommer til Danmark, er udgifterne på området ifølge regeringen tre milliarder kroner lavere.
Heraf sendes en milliard altså til nærområderne, men ifølge Altinget har regeringen også taget en ny opgørelsesmetode i brug, som gør det muligt at bruge mere af udviklingsbistanden på asyl- og integrationsområdet herhjemme.
- Det er sådan noget som at betale for flygtningenævnets arbejde herhjemme og repatriering (hjemsendelser, red.) af flygtninge, vi nu bruger dansk ulandsbistand på, siger Martin Lidegaard.
SF: Kæden er hoppet helt af
Også SF’s udviklingsordfører, Holger K. Nielsen, er fortørnet over regeringens brug af udviklingsbistanden.
- Det er helt uacceptabelt, at man bliver ved med at finansiere flygtningeudgifter ved at skære i hjælpen til verdens fattigste. Og når man nu begynder at bruge de her kreative metoder, så er kæden hoppet helt af, siger han.
Hos både Ibis og Dansk Røde Kors bliver regeringen også kritiseret. Generalsekretær i sidstnævnte, Anders Ladekarl, efterlyser klarere internationale regler på området.
- Der er ingen andre lande, der er så kreative som Danmark i forhold til at få penge fra udviklingsbudgettet tilbage til Danmark, og det skyldes, at reglerne er uklare, og at det er op til de enkelte lande at fortolke dem, siger han.
- Der er behov for meget klare regler internationalt, sådan så det ikke er op til de enkelte lande at bestemme, hvor meget af udviklingsbistanden der skal gå til dem selv.
Venstre: Vi udnytter OECD’s regler
Hos regeringspartiet Venstre afviser udviklingsordfører Michael Aastrup Jensen kritikken. Han forklarer, at regeringens mål hele tiden har været at bruge 0,7 procent af BNP på udviklingsstøtten.
- Det vil sige, at vi udnytter de regler, som OECD har fastlagt, hvor man kan bruge nogle af pengene hjemme til både håndteringen af den humanitære situation, hvis der kommer mange flygtninge, og også på ting som organisering af flygtningeindsats og udviklingsstøtteindsats, siger han.
Michael Aastrup Jensen mener desuden, at Danmark fortsat er et foregangsland, når det kommer til at hjælpe i udlandet.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1261911407192714