Med overskrifter om at den nyslåede erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), vil 'forkæle erhvervslivet', og at 'mobning af bankerne skal stoppe', gik der ikke lang tid, før den nye minister fik store dele af oppositionen op af stolen.
'Et flæbende forsvar' og 'komik på højt plan', lød det fra Enhedslistens frontfigur Pernille Skipper.
Reaktionerne overraskede den nye minister, men ikke desto mindre er det, hvad han vil.
- Forkæle, siger han og smager lidt på ordet.
- På en eller anden måde har det fået et odiøst skær. Jeg synes faktisk ikke, at der er noget galt i at forkæle sine børn eller forkæle erhvervslivet ved at give dem de bedst mulige vilkår.
Ministeren mener, at vejen til de bedre vilkår begynder ved, at det bliver billigere at drive virksomhed. Det vil han blandt andet gøre det ved at sænke selskabsskatten og gøre det nemmere at starte egen virksomhed:
- Vi skal fjerne nogle af de byrder, skatter og afgifter, der er, og så lytte til, hvordan får vi et iværksættermiljø i Danmark, så flere har lyst til at være selvstændige, siger han.
Derfor mener Brian Mikkelsen, at det skal være nemmere for bankerne at låne penge ud. Ifølge ham bliver der i dag stillet for høje krav til bankerne efter finanskrisen i 2008, så bankerne låner for lidt penge ud og tager for få risici:
-Vi har brug for, at der bliver lånt flere penge ud til nogle gode projekter. Så i stedet for at banke løs på bankerne med en masse regler, så synes jeg, at vi skal omfavne dem og fjerne nogle af de regler, de er pålagt. Nok må være nok, mener han.
Vil gøre det attraktivt for virksomheder
Selvom virksomhederne er med til at bidrage til det danske samfund gennem blandt andet selskabsskatten, så påpeger erhvervsministeren, at de kun kan det, hvis de bliver her i landet. Derfor vil han sørge for, at det er attraktivt nok for dem at blive, så de ikke søger mod udlandet:
- Mit mål nummer et er, at Danmark skal være det bedste land i verden at have virksomhed i. Det synes jeg da ikke, er for højt et mål at have. Man skal have noget at stræbe efter.
Derfor lover den nyslåede minister, at de danske virksomheder i sommeren 2019, hvor næste folketingsvalg senest skal afholdes, vil kunne mærke, at der er kommet en ny erhvervsminister:
- Jeg vil gerne lægge hovedet på blokken og sige, at i sommeren 2019 har vi bedre forhold for vores erhvervsliv, end vi har i dag.
’Erhvervsminister, det lyder sådan lidt knastørt, ikke?’
Aftenen inden den nye regering blev præsenteret, ringede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) rundt til de kommende ministre for at informere om, hvem der skulle være ministre for hvad. Allerede inden opkaldet vidste Brian Mikkelsen, at han skulle have posten som erhvervsminister.
- Journalister kimede mig ned den aften, så jeg havde lagt min telefon væk på mit arbejdsværelse. Det var først, da jeg gik i seng kvart over tolv, jeg så, at der var en masse beskeder fra statsministeren om, at han skulle have fat i mig, men jeg havde glemt alt om det, griner han.
- Så fik jeg ringet tilbage til ham, og han sagde: ’Pyha, det var godt, du ringede, Brian. Du var den sidste, jeg skulle have fat i, og ellers var kabalen ikke gået op’.
Brian Mikkelsen har allerede tidligere været minister i omkring 10 år. Her nåede han at bære titlen som både kulturminister, justitsminister og erhverv- og økonomiminister.
Selv betegner han tiden som kulturminister som den sjoveste. Med fodboldkampe og besøg hos dronningen:
- Det, at være kulturminister, var det sjoveste, jeg nogensinde har prøvet. Det var jo ikke verdens hårdeste arbejde for mig at være til fodbold og tage i det kongelige og sådan nogle ting. Men så vurderede jeg på et tidspunkt, at jeg ville videre.
Og da Det Konservative Folkeparti blev inviteret ind i regeringen i sidste måned, var det erhvervsministerposten, han helst ville have.
- Jeg tror, at mange, når de hører ordet erhvervsminister, tænker, at det lyder lidt knastørt, ikke? Men så er det jo mit job at sørge for, at det ikke er det.
Flere statslige arbejdspladser skal udflyttes
Og nu hvor ministerkabalen er gået op for VLAK-regeringen, er der en masse for den nye minister at rive i, fortæller han. Blandt andet står der i det nye regeringsgrundlag, at regeringen vil lave en plan for flere udflytninger af statslige arbejdspladser i 2018. Som det ser ud nu, er der ikke noget konkret på bordet, siger Brian Mikkelsen.
- Først vil vi se på, hvordan det er gået med de arbejdspladser, man allerede har udflyttet og så lave en samlet evaluering af det.
Erfaringerne fra de tidligere udflytninger viser blandt andet, at hver syvende medarbejder er flyttet med. Det er ikke godt nok, mener Brian Mikkelsen.
- Jeg synes, at det er et problem, at der ikke er flere, der er flyttet med. Det viser bare, at mobiliteten ikke er stor i Danmark på trods af, at vores land jo ikke er særligt stort.
Brian Mikkelsen understreger, at han er opmærksom på, at det ikke er lige til for familier at flytte til den anden ende af landet, og at det skal tage med i evalueringen:
- Omvendt så har vi stor gavn af, at vi har udvikling i hele Danmark, at der er arbejdspladser for unge familier i også Ringkøbing, Odense og Aarhus og ikke kun i københavnsområdet.