Et nyt lovforslag fra regeringen skal sikre bedre kontrol med arbejdsmiljøet på virksomheder med en såkaldt kronesmiley.
Lovforslaget bliver førstebehandlet i Folketinget i dag. I den forbindelse lyder der skarp kritik fra Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin (DASAM).
- Jeg synes ikke, at der er meget opstramning i det lovforslag, der ligger, lyder det fra formanden for DASAM, Ole Carstensen.
Et bredt flertal i Folketinget aftalte sidste år, at der skulle strammes op på ordningen med kronesmileyen.
For at få en kronesmiley skal en virksomhed leve op til en række krav om godt arbejdsmiljø. Får en virksomhed en kronesmiley, har det indtil nu betydet, at det er private certificeringsvirksomheder og meget sjældent Arbejdstilsynet, der fører kontrol med arbejdsmiljøet på virksomheden.
Ifølge det nye lovforslag kan Arbejdstilsynet fremover tage ud og undersøge forhold på virksomheder med en kronesmiley.
'Kan ikke reagere direkte'
Men Ole Carstensen mener, at lovforslaget giver Arbejdstilsynet for få muligheder for at gribe ind over for det, de eventuelt opdager under tilsynets virksomhedsbesøg.
- Vi forventede af den nye lov ville betyde, at Arbejdstilsynet kunne gennemføre samme type tilsyn på virksomheder med en kronesmiley som på alle andre virksomheder. Det vil sige, at Arbejdstilsynet kunne gå ud og reagere med tilsyn, når de så, at der var en virksomhed med mange arbejdsulykker eller mange anmeldte erhvervssygdomme, siger Ole Carstensen.
Det brede flertal i Folketinget ville stramme op på kronesmiley-ordningen efter DR's afsløringer af, at vindmøllearbejdere blev syge af at arbejde med giftige stoffer på virksomhederne Vestas og Siemens Wind Power. De ansatte blev syge af kemi, selvom både Siemens Wind Power og Vestas havde en kronesmiley.
Ole Carstensen vurderer imidlertid ikke, at det nye lovforslag kan forhindre nye sager af samme karakter.
- Det er jeg bange for, at det ikke kan forhindre, da arbejdstilsynet ikke får mulighed for at reagere direkte på alt det, det får kendskab til på virksomhederne, siger Ole Carstensen.
I stedet lægger lovforslaget op til, at Arbejdstilsynet kan rådgive de private certificeringsvirksomheder, hvis Arbejdstilsynet oplever problemer på en virksomhed med en kronesmiley. Men det er ikke betryggende, mener Ole Carstensen.
- Indtil nu synes vi ikke, at certificeringsfirmaerne har kunnet holde øje med det i tilstrækkelig grad til, at vi stoler på, at det fungerer, og at det virker, siger han.
Blev ikke hørt
Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, er med i den politiske aftale om at stramme op på kronesmileyordningen.
Han siger til DR, at han gerne ville have hørt kritikken fra Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin tidligere og ikke først i dag, hvor lovforslaget bliver førstebehandlet.
Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin er ikke blevet hørt som part forud for at lovforslaget blev fremsat. Derfor er det først nu, kritikken falder.
- Det er selvfølgelig noget, vi vil tage op med ministeren: Om det er en relevant kritik, der kommer fra arbejdsmedicinerne. Hvis det er det, er vi klar til at rette på lovgivningen, siger Bent Bøgsted til DR.
DF: Tag kontakt til arbejdsmedicinerne
Under førstebehandlingen af lovforslaget i eftermiddag bad Bent Bøgsted fra Folketingets talerstol beskæftigelsesminister Trols Lund Poulsen (V) om at tage kontakt til DASAM, så deres kritik kan blive inddraget i behandlingen af lovforslaget.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
Udover Venstre og Dansk Folkeparti er de Konservative, Socialdemokraterne og det Radikale Venstre med i den politiske aftale om kronesmileyen.