Ny ballade i Forsvaret: Højtstående officer i kamp mod IS sendt hjem efter interview

- Det er det værste, jeg nogensinde har oplevet, siger oberstløjtnant Per Hinrichsen, efter at han blev sendt hjem til samtale med forsvarsledelsen i kølvandet på åbenhjertigt interview.

Per Hinrichsen fortalte i interview, at den irakiske hær mangler både evnen og viljen til at bekæmpe Islamisk Stat. Det fik forsvarsledelsen til kalde ham hjem til en samtale.

Mens Folketingets Ombudsmand er ved at undersøge ytringsfriheden i det danske forsvar, stiller en højtstående officer sig nu frem og fortæller historien om konsekvenserne af at sige sin mening.

Oberstløjtnant Per L. Hinrichsen var i efteråret forsvarschef Peter Bartrams udsendte til koalitionens hovedsæde i Kuwait i kampen mod Islamisk Stat.

Her gav Per Hinrichsen, der på det tidspunkt var Danmarks øverste repræsentant i koalitionen, et sjældent åbenhjertigt interview til 21 Søndag og Information, hvor han blandt andet fortalte følgende:

- Selv om vi leverer flystøtte og materiel til de irakiske styrker, så oplever vi en manglende vilje fra irakernes side til at gøre det endeligt af med Islamisk Stat.

Tre dage efter, at udtalelserne har skabt debat i Danmark, får Per Hinrichsen en mail med besked på at pakke sine ting af generalmajor Flemming Lentfer, chef for operationsstaben i værnsfælles forsvarskommando:

- Jeg skulle pakke mine ting og tage hjem med henblik på repatriering – det vil sige, at jeg sendes hjem i unåde, siger Per Hinrichsen.

Samme analyse i USA-medier

Forsvaret vælger altså på baggrund af udtalelserne om de irakiske samarbejdspartnere at hive den danske repræsentant i koalitionens hovedkvarter hjem til samtale med mulighed for permanent at blive sendt hjem i unåde hængende over hovedet.

Det til trods for, at højtstående amerikanske politikere havde givet den samme analyse i amerikanske medier tidligere.

Og det skete også til trods for, at Per Hinrichsen ifølge ham selv havde fået besked på at være klar til at blive interviewet.

Truslen om den såkaldte repatriering er ikke til at spøge med, forklarer Per Hinrichsen:

- Det er meget ydmygende. Alene truslen om det. Det er jo en militær straf, siger han.

Chokeret over anklagerne og det skridt, der var taget af forsvarsledelsen, rejste oberstløjtnanten fra Kuwait til Danmark, hvor han skulle stå skoleret hos forsvarsledelsen i skikkelse af Flemming Lentfer.

I det danske forsvar kalder man det "en tur på gulvtæppet", hvis man bliver indkaldt til en skideballe hos cheferne. Og den tur fik Per Hinrichsen:

- Jeg fik at vide, at jeg havde skadet Danmarks omdømme, talt dårligt om en koalitionspartner og videregivet fortrolige oplysninger, siger han.

Fortryder ikke interview

Anklagerne var fremlagt fra Forsvaret, og så fik Per Hinrichsen 24 timer til at komme med sit forsvar. I tre dage vidste Per Hinrichsen ikke, om han var købt eller solgt - og det beskriver han sådan her:

- Det er det værste, jeg nogensinde har oplevet. Jeg vil hellere stå i en skyttegrav og være under konstant beskydning. Men jeg fik jo så at vide, efter at have givet min partshøring, at tilliden var genoprettet, og at jeg skulle melde mig ved hovedsædet hurtigst muligt, siger han.

Alligevel fortryder Per Hinrichsen stadigvæk ikke, at han lod sig interviewe af de to medier tilbage i oktober. For det var et kendt problem ved koalitionens hovedkvarter.

Derfor var der også her undren hos de udenlandske kollegaer, da forsvarsledelsen valgte at trække Per Hinrichsen hjem til en kammeratlig samtale.

- De var jo rystede over, at man vil tage mig hjem på baggrund af mine udtalelser. Alle vidste jo, hvad der var problemet. Jeg var bare den, der stod frem, siger han.

Det er en oplevelse, som Per Hinrichsen meget gerne havde været for uden. Men for ham er det et tydeligt bevis for, at debatkulturen og ytringsfriheden i Forsvaret lider lige nu:

- Debatkulturen er jo syg, hvis den ikke er død, siger han.

Per Hinrichsen forstår ikke, hvorfor det var nødvendigt at indlede en sag med repatriering som en mulig udgang, når han blot havde sagt, hvad alle vidste - og noget, som forsvarsminister Peter Christensen (V) også efterfølgende bekræftede på et samråd i Folketinget foranlediget af debatten, der kom i kølvandet på Per Hinrichsens udtalelser i medierne.

Pension om et år

Men han kan dog godt se det problematiske i udtalelserne fra forsvarsledelsens side:

- Det er da ikke sjovt, at jeg som forsvarschefens udsending udtaler mig på den måde. Men jeg havde jo skrevet det hjem flere gange, så de burde have vidst, hvad jeg vil sige, siger Per Hinrichsen.

Om et år er Per Hinrichsen færdig i Forsvaret og går på pension - på det tidspunkt efter mere end 39 år i tjeneste.

Han går ud nu og fortæller sin historie, fordi han håber, det kan være med til at genskabe den debatkultur i Forsvaret, der er så vigtig for, at Forsvaret kan eksistere og levere det, de er sat i verden for.

Men han tænker stadigvæk tilbage på oplevelsen i efteråret som den værste oplevelse i sin næsten 40 år lange karriere:

- I min optik er det et udtryk for mangel på tillid, mangel på respekt og uanstændighed, jeg har været udsat for, siger Per Hinrichsen.

Forsvarschef: Ingen kommentarer

Det har ikke været muligt at få et interview med hverken forsvarschef Peter Bartram, generalmajor Flemming Lentfer eller forsvarsminister Peter Christensen (V).

I en skriftlig udtalelse til DR Nyheder svarer forsvarschef Peter Bartram dog følgende:

- Jeg udtaler mig ikke om personalesager, og vil derfor ikke kommentere på den omtalte sag. Ansatte i Forsvaret har lige som andre offentligt ansatte en stor grad af ytringsfrihed med meget få begrænsninger, skriver Peter Bartram.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) siger i en skriftlig kommentar:

- Jeg har af principielle årsager ikke nogen kommentarer til personalesager. Generelt vil jeg dog gerne understrege, at jeg har tillid til, at Forsvarets ledelse agerer inden for de generelle regler og principper, der gælder for offentlig ansattes ytringsfrihed, siger Peter Christensen.