Det er naivt at lovliggøre peberspray – og det kan virke helt modsat hensigten om at skabe mere tryghed i samfundet.
Nogenlunde sådan lyder den samlede kritik fra de fem oppositionspartier i Folketinget, efter at regeringen i dag foreslår at gøre det lovligt at anskaffe sig peberspray.
- Man bør lytte meget nøje til politiet og samtlige andre fagpersoner, der advarer kraftigt imod det her forslag. For begynder befolkningen at have peberspray derhjemme, er der altså en stor risiko for, at de kriminelle også opruster og begynder at have hårdere våben med, når de begår kriminalitet, siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen.
Fremover skal det være lovligt for personer over 18 år at have en peberspray i hjemmet, mens 'særligt udsatte' personer, der for eksempel har været udsat for overfald eller er ofre for stalking, skal have lov at tage pebersprayen med sig offentlige steder. Formålet er blandt andet at øge trygheden for borgerne.
- Frygten for at blive overfaldet af en voldelig ekskæreste eller at blive forfulgt af en stalker kan være altødelæggende for ofret. Derfor skal udsatte personer have lov til at gå med peberspray, og alle borgere skal kunne have peberspray inden for hjemmets fire vægge, lyder det fra justitsminister Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse.
Mindre, ikke mere tryghed
Men det vil ikke skabe øget tryghed at lovliggøre peberspray, snarere tværtimod, lyder det fra flere oppositionspartier.
- Det er et ekstremt uansvarligt forslag, der bygger på en falsk præmis om, at flere våben skal give mere tryghed. Det vil føre til, at flere håndvåben vil ligge i de danske hjem, og laver vi en slappere våbenlovgivning, får vi et mindre trygt samfund, siger Enhedslistens retsordfører, Rune Lund.
Hos SF mener man, at sprayen giver falsk tryghed. Partiets retsordfører, Karsten Hønge, kalder regeringens forslag for en "tåbelig idé".
Trine Bramsen stemmer i.
- Det kan godt være, at det kortvarigt giver en følelse af tryghed, men i sidste ender risikerer vi et mere kriminelt samfund, siger hun.
Regeringen lægger op til, at sprayen udelukkende skal føres hos godkendte forhandlere som for eksempel våbenhandlere. Og det skal være op til politiet at give tilladelse til, at særligt udsatte individer må bære peberspray uden for hjemmets fire vægge.
Risiko for optrapning
Alternativets retsordfører, Josephine Fock, kan godt sætte sig ind i den situation, mange ofre står i. Alligevel mener hun, at forslaget er et skridt i den forkerte retning.
- Det er en opadgående voldsspiral at give borgere lov til at have våben. Og det giver ingen mening at tro, at der ikke er nogen, der så tager pebersprayen ulovligt med ud i offentligheden, siger Josephine Fock.
I forbindelse med lovforslaget vil regeringen desuden skærpe straffen for at bære peberspray ulovligt. For personer, der tidligere har begået eksempelvis vold eller røveri, skal straffen være to ugers ubetinget fængsel. I dag udløser det en bøde på 3.000 kroner, hvis man fanges med peberspray på offentlige steder.
Men skærpede straffe eller ej, så er der en overhængende risiko for, at man optrapper volden i samfundet, lyder det fra De Radikale.
- Man er naiv, hvis ikke man kan se for sig, at det, at alle kan købe en peberspray til hjemmet, også betyder, at flere peberspray ender på gaden, siger retsordfører Zenia Stampe.
- Når man øger tilgængeligheden, øger man den altså også for de forkerte. Og så kan det pludselig være offeret, der mærker pebersprayen, siger hun.
Også Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, kalder det naivt at tro, at man kan holde pebersprayen bag hoveddøren.
- Der vil være en vis sandsynlighed for, at vi kommer til at se peberspray meget mere i nattelivet og på gader og stræder - det ligger fast, siger han.
Regeringen vil efter planen fremsætte lovforslaget til efteråret.