De seneste ugers uroligheder i delstaten Rakhine i Myanmar har fået vidtrækkende konsekvenser for befolkningen og især for rohingyamindretallet.
Derfor sender Danmark nu hjælp til Myanmar. Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har bevilget 20 millioner kroner til den humanitære indsats fra Internationale Røde Kors' Komité (ICRC).
Ulla Tørnæs glæder sig over, at aftalen er på plads, så der kan komme nødhjælp til de påvirkede mennesker, uanset religiøs, etnisk eller politisk baggrund.
- Jeg har besluttet at yde et ekstraordinært humanitært bidrag til indsatsen gennem ICRC. Det skal sikre, at indsatsen kan komme i gang så hurtigt som muligt, siger Ulla Tørnæs i en pressemeddelelse.
Op mod 290.000 flygtet til Bangladesh
Støtten kommer efter en aftale mellem Myanmars myndigheder, Myanmars Røde Kors og den Internationale Røde Kors' Komité (ICRC).
Den skal sikre adgang for humanitær bistand til de konfliktramte områder.
Ifølge FN's Flygtningehøjkommissariat er op mod 290.000 flygtet til Bangladesh. Flere hundrede tusinde er fortsat tilbage i det konfliktramte område. Mange af dem er fordrevet til andre dele af delstaten.
Ifølge Udenrigsministeriet har de alle behov for akut nødhjælp, men et stort antal har været afskåret fra nødhjælpen indtil nu.
Røde Kors vil først fokusere på de cirka 30.000 mennesker, der befinder sig i og omkring de større byer i Rakhine. Når det bliver muligt, vil Røde Kors også sende nødhjælp til lokalsamfund i sværttilgængelige områder.
Ud over det nye bidrag støtter Danmark også direkte med 20 millioner kroner gennem FN's Verdensfødevareprogram til indsatser for nyankomne flygtninge i Bangladesh.
6,2 millioner kroner er afsat til FN's Flygtningehøjkommissariat til indsatser på begge sider af grænsen mellem Bangladesh og Myanmar.
/ritzau/